Een aannemer met wie je in zee wil gaan voor het bouwen of verbouwen van je woning zal wel eens om een voorschot vragen. Waarom ben je daar maar beter voorzichtig mee? Welke alternatieven kan je aan de aannemer voorstellen?
Waarom (g)een voorschot?
Als je een voorschot betaalt aan een aannemer en die vervolgens failliet gaat riskeer je je voorschot kwijt te zijn. Je riskeert ook dat een aannemer die niet te goeder trouw is gewoonweg niet meer opdaagt nadat je het voorschot betaalde. De aannemer op zijn beurt zal er wellicht op wijzen dat hij zeker wil zijn dat je je niet bedenkt, dat je zijn factuur zal kunnen betalen en dat hij al bepaalde materialen moet bestellen.
Een kwestie van afspraken
Kijk in de offerte (of algemene voorwaarden) van de aannemer of die een voorschot wil vragen. Is dat het geval probeer dan via onderhandelen het voorschot weg te krijgen minstens dat te verminderen. Staat er in het contract met je aannemer nergens dat die een voorschot mag vragen, dan mag hij dat niet doen.
Alternatieven voorstellen
Om je aannemer te trachten te overtuigen zonder voorschot te werken, kan je hem eventueel voorstellen om met een andere zekerheid te werken. Zo zou je bijvoorbeeld met hem kunnen afspreken dat hij met opeenvolgende facturaties kan werken naargelang de voortgang van de werken waarbij je je bovendien engageert om die facturen dadelijk bij de ontvangst ervan te voldoen. Je zou daarnaast ook bijvoorbeeld met een bankgarantie kunnen werken. Hierbij garandeert een bank dat je de rekening van de aannemer zal betalen. Hou er wel rekening mee dat er aan het stellen van zo’n garantie bepaalde kosten verbonden zijn.