Bouw: redt grafeenbeton onze… stranden?

De overmatige ontginning van zand, een natuurlijk materiaal dat onmisbaar is voor de productie van beton, bedreigt het ecosysteem en versnelt de aftakeling van de natuur. Om een einde te maken aan die crisis, hebben een aantal onderzoekers een revolutionair soort beton ontwikkeld, waarbij zand vervangen wordt door grafeen.

concrete graphene

Grafeen, dat bekend staat om zijn uitzonderlijke sterkte, wordt geproduceerd op basis van cokes uit de metaalindustrie met behulp van een snelle verhittingstechniek door het Joule-effect. Moeilijk te begrijpen misschien, maar onthou dat deze innovatieve methode het mogelijk maakt om lichter, sterker en flexibeler beton te maken, de afhankelijkheid van zand te verminderen en de CO2-uitstoot terug te dringen.

Wat zijn de voordelen?

Grafeenbeton onderscheidt zich door zijn lichtheid en hogere sterkte, waardoor het beter bestand is tegen mechanische belasting en de koolstofvoetafdruk van de bouwsecotr aanzienlijk kan verkleinen. Hoewel de weerstand tegen uitrekken iets beperkte is, zijn de voordelen op duurzaamheidsvlak en milieuprestaties onweerlegbaar. Hoewel de productie wel nog altijd vragen oproept…

Waarom wordt het nog niet meer toegepast?

Voornamelijk vanwege de kosten: grafeen is nog steeds relatief duur om in grote hoeveelheden te produceren. Grootschalige productie op korte termijn is daarom problematisch. Daarnaast is er een groot gebrek aan concrete normen en voorschriften voor het gebruik van grafeen in bouwmaterialen, wat de toepassing in de bouw kan vertragen. Daar komt nog bovenop dat de ontwikkeling in de ogen van sommige experts nog niet 100% is afgerond. Tot slot kan de bouwsector aarzelen om nieuwe technologieën toe te passen vanwege de behoefte aan training en de terughoudendheid om traditionele methoden te veranderen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼