Wie betaalt de kosten als uw huurwoning beschadigd raakt? U, uw verzekeraar of uw huisbaas? Is een brandverzekering verplicht als huurder? Of wat na waterschade, schade door een storm of gewoon door onvoorzichtigheid? Hoe regelt u dan de schadeaangifte?
De antwoorden op deze en andere nuttige vragen ontdekt u in onderstaand artikel. Maar eerst goed nieuws voor huurders van een appartement. Zij krijgen immers tot en met 15 mei 2024 15% korting op een brandverzekering bij P&V. De korting blijft gelden voor de volledige duur van het contract, een hele mooie besparing dus. GeĆÆnteresseerd in een degelijke Ć©n voordelige brandverzekering? Ga dan snel naar de website van P&V.
Ook een brandverzekering als u huurt
De meeste huurders zijn contractueel verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Daarnaast is een brandverzekering in Vlaanderen en WalloniĆ« ook wettelijk verplicht. En maar goed ook, want huurders hebben niet alleen rechten: ze kunnen ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ze veroorzaken aan het gebouw waarin ze wonen, of dat nu opzettelijk was of niet. Een goede brandverzekering is dus een onmisbare bescherming tegen huurrisicoās.
Vermoedelijke aansprakelijkheid als huurder
Bij schade aan een huurwoning veronderstelt de wetgever dat de huurder aansprakelijk is. Dat betekent dat u of uw brandverzekeraar de schade moet vergoeden die tijdens de huurperiode plaatsvond, tenzij u kunt bewijzen dat de schade buiten uw schuld is ontstaan. Maar geldt dit enkel voor schade veroorzaakt door brand?
De brandverzekering: waarborg brand
Twee voorbeelden:
- Stel: u zet de frituurketel op, gaat snel nog even wat snacks kopen in de winkel om de hoek en ondertussen breekt er brand uit in uw keuken. De fout is duidelijk: u bent aansprakelijk en u of uw brandverzekeraar moet opdraaien voor de schade.
- Stel: uw frituurketel explodeert bij het eerste gebruik door een fabricagefout. Als u dit kunt bewijzen, dan zal de schadevergoeding teruggevorderd worden bij de fabrikant of zijn aansprakelijkheidsverzekeraar.
De brandverzekering: waarborg glasbraak
Twee voorbeelden:
- In uw huurappartement is het dubbelglas van het schuifraam wazig geworden. Daar kunt u niet aansprakelijk voor zijn, tenzij u een fout beging. De eventuele vervanging van het glas is bijgevolg voor rekening van de eigenaar (of van zijn verzekeringsmaatschappij).
- Tijdens het verhuizen breekt u een venster. Die schade moet u laten herstellen, maar als die gedekt is in uw brandverzekering, dan betaalt uw verzekeraar de kosten eventueel terug, verminderd met een eventuele vrijstelling (ook wel ‘franchise’ genoemd).
Wist u dat?
Als u als huurder een herstelling laat uitvoeren aan uw huurwoning, dan vraagt u best aan de aannemer een factuur op uw naam. Bij verbeteringswerken aan uw huurwoning (u laat bijvoorbeeld een nieuwe vloer leggen op uw kosten) dient u dit aan te geven in uw brandverzekering. Op die manier is het 100% duidelijk aan wie de verzekeraar achteraf de schade moet vergoeden.
De brandverzekering: waarborg waterschade
Opnieuw twee voorbeelden:
- De garagevloer van het huis dat u huurt is ingezakt door een lek in de afvoerleiding. Als dit lek niet werd veroorzaakt door uw fout, dan is de schade voor rekening van de eigenaar.
- Door een lek in uw wasmachine stroomt het water tot in de woonkamer en de parketvloer raakt ernstig beschadigd. In dat geval bent u aansprakelijk en zult u of uw brandverzekeraar de herstelkosten moeten betalen.
Wist u dat?
Als u als huurder besluit om de schade aan uw woning niet te laten herstellen, dan kan er op het moment van de plaatsbeschrijving op het einde van het contract discussie ontstaan. Met als gevolg dat de eigenaar mogelijk (een deel van) de waarborg niet terugbetaalt en inhoudt als schadevergoeding.
Natuurrampen en stormen
U bent als huurder niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van een natuurramp of van een storm. Als een storm het dak van uw woning blaast, dan is dat niet uw fout en zal de eigenaar of zijn verzekeraar dus het nieuwe dak moeten betalen.
Hoe verloopt de procedure bij schade in een huurwoning?
- Zowel de eigenaar als de huurder geeft de schade aan bij zijn verzekeraar.
- Beide verzekeraars onderzoeken de oorzaak van de schade en wie er eventueel aansprakelijk is.
- Als de aansprakelijkheid is vastgesteld, wordt de schadelijder vergoed door zijn verzekeraar. Die schadelijder kan zowel de eigenaar als de huurder zijn of een derde (bijvoorbeeld uw buurman).
- De verzekeraar van de schadelijder vraagt aan de aansprakelijke partij (eigenaar, huurder, fabrikant, verzekeraar, ā¦) om de schadevergoeding terug te betalen, tenzij de schadelijder zelf de schade veroorzaakte.
Bespaar nu 15% op de brandverzekering voor huurders, elk jaar opnieuw
Een brandje in de keuken met de friteuse? Uw bad te lang laten lopen? Dankzij de brandverzekering Ideal Woning van P&V draait u niet zelf op voor de kosten. En uw P&V-adviseur staat voor u klaar als u hulp nodig hebt.
Bovendien hebben we nu goed nieuws voor u. Als huurder van een appartement krijgt u tot en met 15 mei 2024 15% korting op de totale premie van uw brandverzekering en dat voor de volledige duurtijd van uw contract! Ga snel naar pv.be voor meer details.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Om uw risicoprofiel te bepalen, hanteren we enkele segmentatiecriteria. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risicoās van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID-fiche aandachtig te lezen vĆ³Ć³r de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor Ć©Ć©n jaar met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&Vāadviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via eāmail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de MeeĆ»ssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via eāmail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.
Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.