Nu gas- en stookolieketels lijken te verdwijnen, zijn warmtepompen tegenwoordig erg in trek. Maar hoe werken ze eigenlijk? We ontleden het hele proces voor je!
1. Warmte-absorptie
Het begint allemaal wanneer de warmtepomp (in verwarmingsmodus) de thermische energie uit de buitenlucht, het water of de grond opvangt. Zelfs bij koud weer bevat de buitenlucht voldoende thermische energie die de pomp kan extraheren.
2. Compressie
Zodra de thermische energie is opgevangen, wordt deze naar een compressor geleid. Hier absorbeert het koelmiddel (dat verdampt bij lage temperaturen) de warmte en verdampt het tot een gas dat vervolgens wordt gecomprimeerd. Dit proces verhoogt de druk van het gas, waardoor de temperatuur stijgt.
3. Warmtetransfer
Het gas met hoge temperatuur en hoge druk circuleert vervolgens door een warmtewisselaar binnen in het huis, genaamd de condensor. Hier geeft het gas zijn warmte af aan de binnenlucht of aan het centrale verwarmingssysteem van het huis, terwijl het condenseert tot een vloeistof en het zijn warmte afgeeft.
4. Expansie
Nadat het zijn warmte heeft afgegeven, gaat het koelmiddel, nu in vloeibare vorm en onder hoge druk, door een expansieventiel. Dit apparaat verlaagt de druk van de vloeistof, waardoor deze verder afkoelt en terugkeert naar zijn lage-druktoestand.
5. Het proces herhaalt zich
Het afgekoelde en onder lage druk staande koelmiddel keert terug naar de buitenunit om opnieuw warmte uit de buitenlucht op te nemen, waardoor het proces opnieuw begint.
En voor koeling?
In koelmodus keert het proces zich om. De warmtepomp onttrekt warmte uit de binnenkant van het huis en brengt deze naar buiten, waardoor de leefruimte wordt gekoeld.
Dankzij dit thermodynamische proces kunnen warmtepompen niet alleen warmte in de winter leveren, maar ook verkoeling in de zomer, allemaal met een hoog energierendement. Met dit systeem verbruiken warmtepompen minder elektriciteit om warmte over te brengen dan een conventioneel systeem zou verbruiken om een vergelijkbare hoeveelheid warmte of koeling te genereren.