Uit een studie blijkt dat het tekort aan woningen minder groot is dan verwacht, maar dat het toch significant is.
Volgens een recente studie in opdracht van Brussels minister van Huisvesting Nawal Ben Hamou kampt Brussel met een onrechtvaardig tekort van ongeveer 4.500 woningen. De studie, gepubliceerd door de krant Le Soir, spreekt eerdere schattingen tegen. Die waren vaak alarmerender.
Een innovatief analysemodel
Om tot die conclusies te komen, ontwikkelden onderzoekers van de ULB en de VUB een analysemodel in twee fases. Eerst vergeleken ze verschillende databases met elkaar, met behulp van algoritmes, om zo het aantal leegstaande woningen te schatten. De resultaten suggereren dat het gewest tussen de 17.000 en 26.400 leegstaande woningen telt, met ongeveer 10.000 potentieel ‘verdachte’ gebouwen.
Controles en resultaten
Vervolgens werd er een diepgaandere controle uitgevoerd op een steekproef van 5.000 adressen. Die werden willekeurig gekozen maar weerspiegelen de diversiteit van het Brusselse vastgoedlandschap. De controles, uitgevoerd door de gewestelijke administratie, maakten het mogelijk om de indicatoren voor residentiële leegstand, geschat tussen 0,7% en 4,6% van de totale voorraad, te verfijnen. De leegstand die als ‘sanctioneerbaar’ wordt beschouwd, varieert tussen 0,2% en 1,8%, wat neerkomt op 720 tot 9.000 woningen. In Brussel is het volgens de Woningwet een overtreding om een woning leeg te laten staan.