De reiniging van je regenwaterput is vaak een stevig karwei. We gaan elkaar geen blaasjes wijsmaken: een aangenaam moment zal het nooit zijn. Maar met deze tips zorg je er toch voor dat deze taak een stuk minder vervelend wordt!
Uitrusting
Voor je begint, trek je best je handschoenen, een masker en een veiligheidsbril aan. Zorg ervoor dat de put leeg of zo goed als leeg is en schakel een eventueel bijbehorend elektrisch systeem uit. Met andere woorden: doe dit na een periode van droogte en vergeet niet je hydrogenerator uit te zetten!
Afvoer van het bezinksel
Het eerste wat je moet doen is het resterende water wegpompen met een dompelpomp. Het bezinksel dat na verloop van tijd naar de bodem van de tank zakt, mag je niet eender waar lozen!
Schoonmaak
Voor de schoonmaak gaat er niets boven witte azijn gemengd met water (50/50), al zijn er ook speciale ontsmettingsmiddelen op de markt. Schrob de zijkanten en bodem om algen en resten te verwijderen. Als alles schoon is, spoel je grondig na met proper water.
Inspectie
Inspecteer na het schoonmaken je citerne op scheuren of schade. Er zijn specifieke reparatiesets verkrijgbaar voor kleine reparaties, maar als je grote scheuren ziet, is het misschien verstandiger om een professional in te schakelen!
Onderhoud
Het is aan te raden om je regenwaterput één keer per jaar schoon te maken om de waterkwaliteit op peil te houden. Als je regenwater gebruikt om de was te doen (wat sommige experts afraden), vergeet dan niet om minstens drie filters te installeren! Denk er ook aan om je goten en filtersystemen regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat vuil zich opstapelt. Een kleine tip: een sok aan het uiteinde van de dakgoot zal onzuiverheden effectief tegenhouden, maar vergeet niet om die regelmatig te vervangen!