Koolstofneutraliteit: te veel focus op isolatie!

Isoleren we te veel? We doen zeker niet genoeg aan de rest! De NBB doet een oproep die zeker de aandacht zal trekken!

insulating house facade

De gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), Pierre Wunsch, heeft een belangrijke oproep gedaan tijdens de publicatie van het jaarverslag van deze instelling. Hij bekritiseert de buitensporige focus van het Belgische beleid voor het koolstofarm maken van woningen via thermische isolatie, ten nadele van andere mogelijkheden! 

Voor de NBB is het noodzakelijk om een meer gediversifieerde strategie te volgen om koolstofneutraliteit in de bouwsector te bereiken.

Heeft enkel Wallonië gelijk?

De drie Belgische gewesten streven naar meer energie-efficiënte woningen tegen 2050, met specifieke EPB-scoredoelstellingen: het Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten een gemiddelde EPB-score van 100 kWh/vierkante meter behalen tegenover 85 kWh/vierkante meter voor het Waals Gewest. Alleen het Waals Gewest benadrukt echter expliciet de noodzaak om de energiebehoeften van woningen koolstofvrij te maken. En voor de NBB is dit duidelijk de richting die moet worden ingeslagen.

Dit is een enorme onderneming!

Volgens studies van de NBB vergt de grondige energetische renovatie van het Belgische gebouwenbestand 350 miljard euro voor het hele land, of ongeveer 65.000 euro per woning! Bovendien zijn de obstakels groot, vooral wat vakmensen betreft, aangezien de bouwsector op dit gebied al een tekort aan krachten heeft. Voor vele gezinnen is energie-isolatie ook niet altijd een prioriteit!

Koolstofneutrale installaties

De NBB stelt voor om de aandacht te verleggen naar de installatie van koolstofneutrale toestellen, zoals warmtepompen en groene energie, om de doelstelling van koolstofneutraliteit te bereiken. Deze aanpak zou het volgens Pierre Wunsch mogelijk maken om een betere kostenefficiëntie te bereiken en de ecologische transitie te versnellen. Hij benadrukt dat het belangrijk is om ons niet te beperken tot enkel isolatie, maar om breder in te zetten op koolstofneutrale warmte, met als doel de klimaattransitie van de Belgische woningen te optimaliseren naar meer duurzaamheid.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼