Huizen met een structuur in de vorm van een A hebben de wind in de zeilen! Maar is het een esthetische en praktische keuze, of eerder een gekke stijlkeuze zonder echt praktisch nut? We bekijken het samen met jou.
A-frame huizen, herkenbaar aan hun karakteristieke spitse, A-vormige uiterlijk, lijken op grote driehoeken. Ze doken voor het eerst op aan het begin van de jaren ’30 aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Tegenwoordig worden ze vooral gebruikt in vakantiecentra… Maar welke voordelen bieden ze?
Voordelen
Hun architectuur biedt een uitstekende energiebesparing, dankzij de kleinere ruimte die verwarmd moet worden, maar ook omwille van hun vermogen om sneeuw beter af te stoten in koude gebieden. Het esthetische aspect is niet te evenaren: hun unieke en vaak aanpasbare design spreekt veel mensen aan! En dan is er natuurlijk nog de eenvoud van de constructie, die hand in hand gaat met een vrij gunstige ecologische balans.
Nadelen
Deze huizen hebben echter ook nadelen. De binnenruimte kan beperkt zijn, vooral op de bovenste verdiepingen waar de schuine wanden de bruikbare hoogte beperken. Bovendien kan het in sommige regio’s moeilijk zijn om een aannemer te vinden die ervaring heeft met dit soort constructies! Tot slot moet er speciale aandacht worden besteed aan de isolatie van het dak, dat verhoudingsgewijs veel groter is dan bij een traditionele woning!
Wetgeving?
De wetgeving verschilt aanzienlijk per gewest en zelfs per gemeente. Je hebt al begrepen dat het van essentieel belang is om bij de lokale autoriteiten na te vragen of er specifieke beperkingen zijn, zoals een maximale bouwhoogte of esthetische normen die je moet naleven.
Budget
Wat het budget betreft, kan de prijs relatief beperkt zijn als je kiest voor een eenvoudige bouw: we hebben het over een bedrag tussen de 100.000 en 150.000 euro voor een huis van 100 m², afhankelijk van of je kiest voor een houten of stalen skelet. Het duurste onderdeel zullen de ramen zijn, vooral als je kiest voor een grote erker.