Na een zekere euforie enkele jaren geleden, dus net na covid, is de zwembadmarkt enigszins gekalmeerd en stabiliseert ze zich in België op ongeveer 5.000 installaties per jaar. Zal de komst van slimme zwembaden voor verandering zorgen?
In een wereld waar energiebesparing voorop staat, wordt de zwembadmarkt enigszins opgeschud door de komst van "slimme zwembaden". Deze opkomende trend, waarmee u uw zwembad op afstand kunt bedienen via een smartphone, blijft verleiden door zijn beloften van zuinigheid, comfort en veiligheid.
Professionals uit de sector, zoals Joeri Dils, voorzitter van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals, benadrukken het belang van een geoptimaliseerd energiebeheer, met name door het gebruik van warmtepompen en zonnepanelen aan te bevelen. De populariteit van deze oplossingen wordt bevestigd door een iVOX-studie, waaruit blijkt dat een meerderheid van de huiseigenaren deze groene technologieën toepast.
Veiligheid en netheid voorop
Naast het energetische aspect biedt het slimme zwembad aanzienlijke voordelen op het gebied van veiligheid en netheid, met name dankzij de installatie van automatische poolcovers die op afstand kunnen worden bediend. Deze toepassing voorkomt niet alleen ongewenste indringers, maar beschermt het water ook tegen onzuiverheden.
Ondanks stijgende kosten als gevolg van externe factoren, zoals stijgende grondstofprijzen, stabiliseert de zwembadmarkt zich op ongeveer 5.000 installaties per jaar, vergeleken met ongeveer 2.000 10 jaar geleden. De FBP wijst er ook op dat de aanwezigheid van een zwembad een meerwaarde in onroerend goed vertegenwoordigt, wat wordt bevestigd door 87% van de eigenaren die tevreden zijn met hun investering. Sommige makelaars betwisten deze versie van de gebeurtenissen echter…
Als u in de verleiding komt om een zwembad te installeren, en om teleurstelling te voorkomen, raadt de FBP aan om de lijst met erkende aannemers te raadplegen. Reken tussen de 65.000 en 80.000 euro voor de installatie van een zwembad aan je woning!