Is een ingegraven zwembad is te duur, maar je wil toch iets elegants? Dan kan een houten bovengronds zwembad de oplossing zijn. Maar wat kost dat? En welk onderhoud is er nodig?
Aankoop- en installatiekosten
De prijs van houten bovengrondse zwembaden varieert afhankelijk van de grootte en kwaliteit. Voor een klein zwembad (4m x 4m) moet je rekenen op een bedrag tussen de 2.000 en 4.000 euro. Grotere of kwalitatief betere modellen kunnen oplopen tot 8.000 euro. Voor echt grote modellen waarin je kan zwemmen, kan het budget oplopen tot 20.000 euro voor een model van 15 meter lang, hoewel deze zeldzaam zijn.
Bovenop deze bedragen komen de installatiekosten, die kunnen oplopen tot 5.000 euro of meer. Dit is afhankelijk van de toegankelijkheid van het terrein, eventuele grondwerken, en de complexiteit van het model. Uiteraard kan je besparen door het zwembad zelf te installeren of te helpen bij de installatie, maar dit vereist wel dat je een zeer ervaren klusser bent.
Onderhoud en accessoires
Vergeet de onderhoudskosten niet: waterbehandelingsproducten, filters, beschermende afdekkingen, enzovoort. Gemiddeld moet je een jaarlijks budget van 200 tot 500 euro voorzien om jouw zwembad in goede staat te houden. Bovendien vereist hout regelmatig onderhoud om degradatie of verkleuring door de jaren heen te voorkomen.
Stedenbouwkundige vergunning: is die nodig?
In België kan het plaatsen van een houten bovengronds zwembad een stedenbouwkundige vergunning vereisen. Dit zijn de belangrijkste regels:
– Als het zwembad een bepaalde oppervlakte overschrijdt (20 m² in Brussel, 75 m² in Wallonië en 80 m² in Vlaanderen), is meestal een vergunning vereist.
– Als het zwembad minder dan 3 meter van de eigendomsgrenzen ligt (1 meter in Vlaanderen en 2 meter in Brussel), kan ook een vergunning nodig zijn.
– Voor een eventuele afdekstructuur: Brussel vereist een vergunning, terwijl Wallonië deze vrijstelt als de structuur opvouwbaar is en niet hoger dan 3,5 meter. In Vlaanderen moet de structuur lager zijn dan 1,5 meter.
– In sommige gemeenten is zelfs voor een klein zwembad een voorafgaande vergunning nodig. Het is dus essentieel om contact op te nemen met de dienst ruimtelijke ordening van uw gemeente voordat u met de werkzaamheden begint.
Kwaliteit van het hout
Kies voor houtsoorten die bestand zijn tegen vocht, zoals drukgeïmpregneerd grenen, ceder of teak. Deze materialen zorgen voor een goede duurzaamheid en een esthetisch aantrekkelijke uitstraling.
Lokatie
Kies een lokatie die veel zonlicht krijgt en beschut is tegen de wind. Vermijd gebieden in de buurt van bomen om te voorkomen dat er vuil in het water komt.