Elektrische radiatoren worden vaak bekritiseerd om hun hoge energieverbruik, maar worden wel nog steeds verder ontwikkeld, vooral door er connectiviteitsmogelijkheden aan toe te voegen. Een goed idee of niet?
"De goedkoopste energie is degene die je niet verbruikt." In dat opzicht zijn geconnecteerde modellen aantrekkelijk, omdat je ze alleen kunt inschakelen wanneer het nodig is, dankzij de connectiviteit via de smartphone of tablet. Dit stelt je in staat om je energieverbruik nauwkeurig te beheren. Bovendien zijn sommige modellen uitgerust met aanwezigheidsdetectoren, zodat ze alleen verwarmen wanneer je thuis bent.
De nadelen die je niet mag negeren
Ondanks hun vele voordelen zijn geconnecteerde radiatoren niet zonder nadelen. Hun prijs kan voor sommige huishoudens een obstakel vormen, want deze modellen zijn duurder dan klassieke radiatoren. Afhankelijk van de technologie variëren de prijzen van 400 tot 1.000 euro, en nog meer voor de topmodellen. Bovendien vereisen sommige merken extra modules om de connectiviteitsmogelijkheden te gebruiken, wat de kosten verder kan verhogen. Controleer ook de compatibiliteit met bepaalde apps van derden, zoals CozyTouch of Netatmo, voordat je een aankoop doet.
De prijzen van geconnecteerde radiatoren
De prijs van geconnecteerde radiatoren hangt af van verschillende factoren: vermogen, technologie en functies. Voor een klassiek model variëren de prijzen tussen 300 en 1.200 euro. Stralingsradiatoren, die beter geschikt zijn voor kortstondige verwarming (bijvoorbeeld in badkamers), zijn betaalbaarder, met prijzen tussen 160 en 220 euro. Voor geavanceerde functies zoals aanwezigheids- of open raamdectectie kunnen de meest geavanceerde modellen oplopen tot 1.500 euro.