Hybride zonnepanelen produceren zowel elektriciteit als warmte! Een 2-in-1 oplossing om elke vierkante meter dak rendabel te maken.
Het hybride zonnepaneel combineert twee technologieën: fotovoltaïsch en thermisch. Dit betekent dat het zowel elektriciteit kan opwekken als een vorm van warmte kan produceren. Dit is een oplossing die heel goed geschikt lijkt voor wie het meeste uit elke vierkante meter dakbedekking wil halen, vooral als de ruimte beperkt is.
De verschillende soorten hybride panelen
Er zijn twee hoofdtypen hybride zonnepanelen:
- Aerovoltaïsch systeem: het paneel wordt aan de binnenkant geventileerd om warmte terug te winnen. Deze hete lucht kan worden gebruikt voor verwarming of om een thermodynamische boiler van stroom te voorzien. Dit systeem werkt goed voor nieuwe, goed geïsoleerde constructies.
- Hydraulisch systeem: een warmtewisselaar met water wordt onder het paneel geplaatst om huishoudelijk water of zelfs de centrale verwarming te verwarmen. Het is efficiënter dan aerovoltaïsche energie, maar ook duurder.
Voor- en nadelen van hybride panelen
Voordelen
- Ruimtebesparend : een enkel paneel om elektriciteit en warmte te produceren, praktisch voor krappe daken.
- Hoog rendement : tot 10% meer elektrisch rendement in vergelijking met een standaardpaneel.
- Ecologische oplossing : een enkele installatie om uw elektrische apparaten van stroom te voorzien en het water te verwarmen.
Nadelen
- Recente technologie : het hybride systeem bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase, maar kan in de toekomst nog op grote schaal worden ontwikkeld. Hoe zit het met de betrouwbaarheid?
- Hoge prijs : De kosten zijn aanzienlijk hoger dan bij andere soorten panelen, namelijk tussen de € 5.000 en € 6.000 voor één kWp.
Wat is het rendement van een hybride zonnepaneel?
Het grote voordeel van het hybride paneel is de koeling dankzij het thermische gedeelte, wat de elektriciteitsproductie verbetert. Het thermisch rendement blijft echter lager dan dat van een conventionele thermische zonnecollector. Midden in de zomer behouden hybride panelen een optimale temperatuur, terwijl een traditioneel paneel oververhit kan raken, wat gevolgen heeft voor de productie.