De geschiedenis van isoleren in een notendop

Tegenwoordig is goed isoleren de norm, maar er waren ooit andere tijden. Waar we nu ontzettend veel energie besparen, kon de warmte vroeger wel eens letterlijk door ramen en deuren verdwijnen. Wij duiken alvast terug in de tijd en geven een overzicht van methodes die vroeger werden gebruikt. Begin maar al ogen te trekken!

L'évolution de l'isolation
Gerald Villena

In de Middeleeuwen

Was er dan al sprake van isolatie horen we jullie denken? Ja hoor! Met modder en stro werden de gaten tussen de stenen opgevuld om de koude buiten te houden en de warmte van het zelfgemaakte vuurtje binnen. Als ze dat al binnen deden natuurlijk. Voorwaar barre tijden kunnen we ons voorstellen waar een extra pelsje zeker van pas kwam. Voor de 17de eeuw werden enkel organische isolatiematerialen gebruikt. Denk daarbij aan kurk, mos, kokosvezel en hennep. Ze isoleerden al bij al redelijk, maar waren vaak brandgevaarlijk. Het gebruikte isolatiemateriaal kwam bijna altijd uit de nabije omgeving en werd door de mensen zelf bij elkaar gesprokkeld.

Vanaf de 17de eeuw

In deze periode beginnen de eerste ontwikkelingen op het vlak van isolatie te gebeuren. De spouwmuur kwam toen op de markt, al had die vocht weren als belangrijkste functie. Tot en met de 19de eeuw was isoleren alvast geen gangbare praktijk. Enkel in bepaalde delen van sommige woningen, waar het binnenklimaat echt belangrijk was, werd geïsoleerd. Tochtrollen en strobalen waren nog een zeer voorname vorm van isolatie.

Pas door de opkomst van de industrie in de 19de eeuw kwam daar echt verandering in en nam isoleren een vlucht. De materialen die in deze tijd ingang vonden waren houtkrullen, kurk, zaagsel, rubber, wol en nog wel enkele anderen. Zij werden meestal in de spouwmuur of tussen vloeren gestort.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog

Pas vanaf de Tweede Wereldoorlog kunnen we in onze contreien echt beginnen spreken over isolatie, rijkelijk laat dus. De gebruikte materialen werden tot dan geïmporteerd uit het buitenland. Even voordien werd glasvezel per toeval uitgevonden, een belangrijke ontdekking voor de toekomstige isolatie! Al snel werd glaswol gebruikt om woningen te isoleren en comfortabeler te maken. Het materiaal veroverde de markt en had veel minder nadelen dan eerder gebruikte materialen om al bij al vrij ‘basic’ te isoleren.

Isoleren is tegenwoordig de norm

Tegenwoordig is isoleren de norm en wettelijk verplicht, maar we hebben dus andere tijden gekend. Of je nu je dak, je muur of je vloer wil isoleren de mogelijkheden zijn ondertussen enorm. Glaswol, polystreen, rotswol en PU-schuim zijn maar enkele van de moderne mogelijkheden die ondertussen in de omgang zijn. Met het verstandig plaatsen van isolatie kan je heel wat geld besparen en grinnikend terugdenken aan de tijd dat mensen nog met leem en modder aan de slag moesten. Doe dit bij voorkeur met een goed glas wijn in de hand en kijkend naar je favoriete film.

Door Kevin Stickens

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼