5 redenen waarom je maar beter je zoldervloer isoleert

Wanneer we het hebben over het isoleren van onze woning, gaat de aandacht meestal naar het dak. Een slecht geĆÆsoleerd dak kan immers verantwoordelijk zijn voor 30% van het warmteverlies in je woning. Maar als je nu eens je zoldervloer zou isoleren, zodat je de ruimte onder het dak niet moet verwarmen? Dit zijn in elk geval 5 goede redenen om je zoldervloer beter te isoleren.

insulating attic
Greg Rosenke

Reden 1 : premies

Bij de isolatie van je zoldervloer kan je meteen geld beginnen te besparen. En net zoals bij de isolatie van je dak kan je bij zoldervloerisolatie ook genieten van een belastingvermindering op het factuurbedrag en premies . Informeer je hierover bij je gemeente!

Reden 2 : thermisch comfort

Dit is een evidente reden: meer thermische stabiliteit. Maar welk isolatiemateriaal kies je om je zoldervloer te isoleren? We stellen je een greep voor uit het aanbod van de meest gebruikte isolatiematerialen:

  • Hardschuimpanelen:

Hardschuimpanelen zijn sterke, duurzame isolatiematerialen. Ze zijn gemakkelijk te plaatsen en bieden een doeltreffende thermische isolatie. Deze panelen zijn bijzonder geschikt voor vloeren die bestaan uit betondallen.

  • Minerale wol:

Glas- of steenwol wordt veelvuldig gebruikt voor vloerisolatie. Het is verkrijgbaar in rollen of panelen en biedt goede thermische en akoestische isolatie, terwijl het ook bestand is tegen vocht.

  • Houtwol:

Houtwol is een natuurlijk isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor vloerisolatie. Het is vochtbestendig en reguleert de luchtvochtigheid.

  • Polyurethaanschuim:

Isolatie van polyurethaanschuim is zeer efficiƫnt op het vlak van thermische isolatie. Het is verkrijgbaar als spuitschuim en kan op een uniforme manier op de vloer worden aangebracht.

  • Isolerende granulaten:

Isolerende granulaten, zoals geƫxpandeerd perliet of vermiculiet, worden gebruikt om een isolerende laag onder de zoldervloer te leggen. Ze zijn licht en bieden een goede thermische isolatie.

  • GeĆ«xpandeerd polystyreen in korrels:

Geƫxpandeerde polystyreenkorrels (EPS) kunnen gebruikt worden om een isolerene laag onder de vloer te leggen. Ze zijn licht, vochtbestendig en isoleren goed.

Reden 3 : Akoestisch comfort

Dankzij de isolatie van je zoldervloer verhinder je niet alleen dat de koude binnenkomt maar sluit je je woning ook af van omgevingslawaai. Als je bijvoorbeeld vlakbij een luchthaven of een drukke weg woont, raden we glaswol aan om het lawaai zoveel mogelijk te temperen.

Reden 4 : Vermindering van de energiefactuur

De isolatie van je zoldervloer verkleint het totale volume dat verwarmd moet worden. Hierdoor kant je energieverbruik tot maar liefst 30% zakken!

Reden 5 : Goed voor het milieu

Minder energie verbruiken betekent ook het milieu sparen. Door je koolstofvoetafdruk te verkleinen met een hogere energie-efficiƫntie, help je actief de klimaatverandering te bestrijden. Voor een ideale balans kies je je isolatiemateriaal ook zorgvuldig: zorg ervoor dat het niet chemisch is en dat het niet drie keer de wereld rond gereisd is voordat het in je huis terechtkomt!

āœØĀ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in BelgiĆ« te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak.Ā šŸ Ā šŸ”Ā Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen!Ā šŸŽÆĀ šŸ”Ā šŸ’¼