Een tuinhuis installeren lijkt eenvoudig. Toch kunnen een paar klassieke fouten je project in een nachtmerrie veranderen!

🌧️ 1. De lokale regelgeving negeren
Goed om weten: in België heb je soms een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis. Je doet dus maar beter navraag bij je gemeente voordat je je gereedschapskist bovenhaalt! De regels hierover verschillen uiteraard naargelang het gewest: het hangt meestal af van de grootte van je tuinhuis (20 m² in Wallonië, 9 m² in Brussel en 30 m² in Vlaanderen), de hoogte (3 m onder de nok, behalve in Wallonië, waar het 3,5 m is) en de plaatsing.
📏 2. De ondergrond niet goed voorbereiden
Omwille van de stabiliteit en vochtproblemen, kan je je tuinhuis uiteraard niet zomaar op het gras plaatsen, behalve als het een heel klein tuinhuisje is voor alleen maar wat gereedschap! In dat geval volstaat meestal om de grond goed aan te stampen. Zorg er wel voor dat de ondergrond waterpas is… Het ideale scenario? Een betonnen fundering, liefst gewapend.
📐 3. Een model kiezen dat maar nét groot genoeg is
Geloof ons, het is beter om wat extra oppervlak te voorzien! Met de tijd heb je immers eerder de neiging om meer materiaal te verzamelen dan om er minder te hebben. We raden je aan om te kiezen voor een prefab-kit, wat zowel geld bespaart bij de aankoop als tijd bij de montage.
🌦 4. Niet de juiste materialen kiezen
Een tuinhuis van onbehandeld hout of een dak van goedkope golfplaten? Hallo vocht, schimmels en roest! Kies voor duurzame en goed geïsoleerde materialen, zeker met het vaak grillige Belgische klimaat. Aarzel niet om iets meer te investeren en te kiezen voor een model van in een autoclaaf behandeld hout!
🛠️ 5. Je noden verwaarlozen
Heb je water of elektriciteit nodig in je tuinhuis? Daar ga je maar beter van uit, want dat maakt je leven zoveel gemakkelijker… of je nu je gereedschap wil opladen of je tuinslang aansluiten om de planten water te geven! Natuurlijk brengt de plaatsing extra kosten met zich mee, maar je zal er zeker geen spijt van krijgen achteraf!