Mijn 10-jarige petekind kwam afgelopen weekend logeren. En het is een echte kletskous. Ze weet alles over alles. Echt een wandelende mini-encyclopedie. Hoe meer ik luister, hoe trotser ik ben (en ik voel me tegelijk ook een beetje boertig). Wat zit er toch veel in dat kopje vol krulletjes. Aan tafel vertelde ze honderduit over bijen.

Zo ontstond het idee: nagaan of de tuin van ‘Meter Mila’ wel een bijenvriendelijke tuin is. En indien nodig wat bijsturen. Want “bijen bestuiven het merendeel van de bloemen, ook die van ons fruit en onze groenten, en zonder hen zou alles eindigen.”
Iedereen kan bijdragen om deze onmisbare bestuivers voor de biodiversiteit te helpen. Door het nectarplanten te planten, vaste of eenjarige: fruitbomen, kruiden, klimplanten…
Camille: “Je kan planten kiezen die hier van nature voorkomen. In allerlei kleuren, want bijen zien kleuren van planten heel goed. Zo maak je een kleurrijke tuin, helemaal mooi, en dat trekt hen aan om te komen zoemen. Alleen rood en groen halen ze door elkaar.” Ik knikte.
Mijn tuin is niet heel groot, maar we zijn alles grondig gaan inspecteren. Ik kreeg een bravo van de hoofdinspectrice voor de citroenmelisse (“dat is ook gewoon melisse”), de munt en de tijm. Geurige bloemen, rijk aan nectar: het zijn echte bijenmagneten. Ik gaf het niet meteen toe – ik wilde goede punten scoren – maar eigenlijk heb ik die drie planten nooit zelf geplant. Ze waren er al toen ik hier kwam wonen en ze hebben zich flink verspreid.
Ze somde nog planten op die je best aanplant: salie, rozemarijn, oregano, peterselie, koriander, venkel, bernagie, phacelia (dat woord kende ik zelfs niet). Maar vooral: verveine. “Want die heeft heel voedzaam stuifmeel en bloeit lang: ideaal voor bijen, die zo heel lang voedsel kunnen vinden.” Ik noteerde ijverig.
Een echt applaus kreeg ik toen we bij de lavendel kwamen. Die had ik wél zelf geplant, gewoon omdat het makkelijk groeit. De nectar is overvloedig: het is één van de planten die bijen het meest aantrekt. Amen!
Mijn niet-gemaaid gazon viel ook in de smaak: klaver (rood of wit) is erg geliefd bij bestuivers. Net als de kleine madeliefjes. Maar mijn jury was een beetje teleurgesteld: geen boom in de tuin. Het was me echter vergeven, want ja, er is echt geen plaats. Ze vertelde me dat berken, esdoorns, krieken, kersen, pruimen en appelbomen de lievelingsbomen zijn van bijen. Het is best om soorten te kiezen die doorheen het seizoen blijven bloeien.
Voor mijn wisteria (blauwe regen) kreeg ik ook een pluim: een ware tros van geluk voor de bijen. Zo slecht deed ik het dus niet!
Ze vroeg me ook om meerdere ondiepe schaaltjes met water in de tuin te zetten, zodat de bijen kunnen drinken en landen. We gingen samen op zoek naar dikke stenen voor in het midden van de schaaltjes: zo kunnen ze drinken zonder te verdrinken. Ik kreeg een 7 op 10. Oef. Ik zou het vreselijk gevonden hebben om een meter te zijn die een vijand is voor bijen.