Ben je verzot op wijn? Waarom dan geen wijnkelder bouwen om je kostbare wijnflessen veilig en met behoud van kwaliteit op te bergen. Immovlan legt je uit hoe je te werk gaat.
Natuurlijk kan de wijnkoeler uit een elektrozaak een oplossing zijn. Immovlan ziet het echter anders. Ga voor het inrichten van een “echte” wijnkelder in: die koele ruimte met grind op de grond, flessenrekken enzovoort. Onder het motto ‘bezint eer ge begint’, ging Immovlan te rade bij echte wijnspecialisten. Allen wisten wezen erop dat je eerst en vooral de ruimte, die zal dienen als wijnkelder, goed moeten isoleren.
Isolatie en luchtvochtigheid: zeer belangrijk!
1. Begin met het isoleren van muren en plafond met polystyreenplaten. Denk er ook aan de deur te bekleden zodat ze hermetisch afsluit. Voorzie ze van een tochtstrip langs het kader.
2. Vervolgens zult u “klimatisatie” nodig hebben in de ruimte. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een elektrische klimaatregelaar. Zo’n apparaat gebruikt lucht van buiten of van een andere kamer. In dat geval moet er een gat gemaakt worden in de keldermuur. Dat apparaat heeft als doel de natuurlijke vochtigheid in de ruimte te bewaren zonder er zelf te genereren, wat uiterst belangrijk is om de wijn onder goede omstandigheden te bewaren. Een goede vochtigheidsgraad ligt rond de 70% (tussen 50 en 80%). Is de vochtigheid hoger, dan riskeert u om beschimmelde kurken te vinden. Is deze lager, dan kunnen de kurken uitdrogen, waardoor de flessen kunnen lekken of de wijnen zuur worden.
Grindbed
3. Om de polystyreenplaten aan het zicht te onttrekken en een bepaalde “sfeer” te creëren in de kelder, kunt u de muren schilderen. Een geurloze verf in een eerder sombere kleur zal de ruimte een licht duister effect geven.
4. Als u het budget niet de pan wilt laten uitswingen met een stenen vloer, dan hebben de specialisten die we geconsulteerd hebben ons aangeraden te opteren voor een grindbed. Een bijkomend voordeel is dat grind een eventueel teveel aan vocht zal absorberen. Klei zal dit ook doen, maar plaats zeker geen tapijt of een plankenvloer!
5. Hou de verlichting discreet met een enkele (spaar)lamp van lage sterkte. Wijn en licht vormen geen goede combinatie. Halogeenlampen zijn al helemaal uit den boze.
Hoe moeten de flessen geschikt worden?
6. U kunt stenen “nissen” maken, maar indien de plaats in de kelder nogal beperkt is, neem dan uw toevlucht tot modulaire rekken in gebakken klei. Hun grote voordeel is dat ze, omdat de flessen altijd horizontaal blijven liggen (waardoor de wijn altijd in contact blijft met de kurk en er geen lucht in de fles kan komen), ze ineenschuiven als Legoblokken waardoor we alle beschikbare ruimte van vloer tot plafond kunnen gebruiken. Er kan ook wat ruimte gelaten worden, bijvoorbeeld om de witte, rosé en rode wijnen van elkaar te onderscheiden. Zijn de flessenrekken in gebakken klei, dan gaan die ook de vochtigheidsgraad regelen. Een tip: flessen met een schroefdop bewaar je best verticaal!