Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen: we zien ze meer en meer op het dak van een woning. Bent u eigenaar? Vergeet ze dan niet te onderhouden!
De ligging van uw eigendom bepaalt of u uw zonnepanelen al dan niet dient te reinigen, alsook hoe vaak u dit dan hoeft te doen.
Als u op een plaats woont waar de lucht zuiver is, zonder hoge bomen in de buurt, dan zou de regen moeten volstaan. Wanneer u daarentegen in de stad of in de buurt van een fabriek woont, dan bestaat de kans dat rook, uitlaatgassen en ander industrieel stof op middellange termijn mogelijks schadelijke sporen achterlaten op uw zonnepanelen. In dat geval kan een verlaging van het rendement en de levensduur van uw panelen worden vastgesteld.
De nieuwe generatie zonnepanelen is vaak uitgerust met een geïntegreerd reinigingssysteem. Dat systeem reinigt de panelen automatisch na een bepaalde tijd, doorgaans elke twee à drie weken, en dan hoeft u zelf niets meer te doen.
Uw zonnepanelen laten onderhouden
Zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen zijn zeer breekbaar en men moet specifieke methodes gebruiken. Aarzel niet om uw installateur te contacteren zodat hij u kan adviseren en eventueel zelf langskomt om het onderhoud van de panelen te garanderen. Denk eraan dat op een dak klimmen gevaarlijk is voor iemand die het niet gewoon is en dat er bepaalde veiligheidsmaatregelen moeten getroffen worden. Weet dat professionele ramenwasbedrijven het best uitgerust zijn voor het reinigen van uw zonnepanelen.
Samen met de opkomst van nieuwe energiebronnen, zien we de ontwikkeling van vaardigheden en expertise in het onderhoud van zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen. Ramenwasbedrijven gaan te werk met behulp van alpinismetechnien. Ze zijn uitgerust met ladder en lift en gespecialiseerd materiaal. Ze voeren het werk manueel uit of via industriële reinigingsmachines.
Uw zonnepanelen zelf onderhouden? Let op!
Wilt u het onderhoud van uw zonnepanelen liever zelf uitvoeren? Vermijd dan het gebruik van koud water! De zon warmt de panelen namelijk sterk op. Met het gebruik van koud water loopt u het risico een thermische breuk te creëren. En die kan uiterst schadelijk zijn voor uw zonnepanelen. Vermijd daarnaast het gebruik van kalkhoudend water. Uw zonnepanelen kunnen witte sporen na verloop van tijd witte sporen vertonen.
Met een krachtige waterstraal te werk gaan bij het reinigen van uw zonnepanelen? Ook dat is nefast bij het onderhoud. De voegen van de panelen kunnen immers schade oplopen door de kracht van het water. Aan te raden is het gebruik van osmosewater, ontdaan van onzuiverheden, in combinatie met een zachte borstel of schuimborstel.
Foto: Wikimedia