Je verkoopt een woning. Maar achteraf wordt die verkoop nietig verklaard en wordt ze terug jouw eigendom. Wat zijn in dat geval je rechten als de woning intussen minder waard geworden is?
Er kunnen diverse redenen zijn om de geldigheid van een verkoopovereenkomst voor vastgoed te betwisten. Maar wat zijn de gevolgen als er echt sprake is van een nietigverklaring?
Het algemene basisprincipe
De nietigverklaring van een overeenkomst brengt met zich dat de partijen, zo mogelijk, in dezelfde toestand worden geplaatst als die waarin ze zich zouden bevinden indien ze geen contract afgesloten zouden hebben. De verkoper krijgt dus in principe de woning terug terwijl de koper – als die al betaalde – de koopsom terugkrijgt. Eventueel kan één van de partijen ook nog een schadevergoeding vragen van de andere.
Minderwaarde
Als de woning ondertussen minder waard is geworden, is dat het probleem van … de verkoper. Die wordt namelijk geacht altijd eigenaar te zijn gebleven. Op die regel bestaat wel een uitzondering: als het verschil in waarde toe te schrijven is aan het doen of laten van de koper. Als dat bewezen kan worden door de verkoper, dan kan die een extra vergoeding vragen aan de verkoper.
Denk twee keer na
Als je als verkoper de nietigheid van een verkoopovereenkomst wil vragen, check je dus maar beter na hoeveel het pand nu nog waard is. Overleg met je advocaat. De kans bestaat namelijk dat je uiteindelijk een minder waardevolle woning terugkrijgt. Soms is het dan ook beter om een andere vordering in te stellen.Je kan bijvoorbeeld opnieuw onderhandelen over de voorwaarden van het contract, of reparaties of verbeteringen voorstellen die de waardevermindering compenseren. Of zelfs een nieuwe koper vinden zonder het bestaande contract te annuleren.