Het gebeurt wel eens dat verkopers van een huis of appartement hun pand mooier voorstellen dan dat het in werkelijkheid is. Daarbij worden ook gebreken aan de woning soms ‘vergeten’ of zelfs gecamoufleerd, bijvoorbeeld met een laagje verf. Wat kan je in dat geval doen als koper? Wat zijn je verplichtingen als verkoper?
Bij de verkoop van een woning staat er waarschijnlijk een clausule in de koopovereenkomst die zegt dat de koper het pand koopt in de staat waarin het zich bevindt. Bovendien wordt meestal aangegeven dat de koper de verkoper niet kan aanspreken voor zichtbare of verborgen gebreken die er aan het huis zijn. Een uitzondering geldt voor gebreken waarvan de verkoper op de hoogte was, maar die hij niet heeft gemeld. Als koper zal je moeten bewijzen dat de verkoper op de hoogte was van deze gebreken.
Zichtbare gebreken
De verkoper moet de koper niet wijzen op zichtbare gebreken die er aan de woning zijn. De koper moet datgene wat hij koopt namelijk grondig inspecteren en zich desgevallend daarbij laten bijstaan door een professioneel. Deed hij dat niet, dan kan hij daar nadien niet over klagen. Is er bijvoorbeeld een vochtprobleem dat goed zichtbaar is (en de verkoper camoufleerde dat niet onder een laag verf) dan kan de koper daar later niet over ‘vallen’.
Verborgen gebreken
Als er sprake is van een verborgen gebrek dat de verkoper kende, dan liggen de zaken anders. Als de verkoper dat gebrek verzweeg (en het eventueel ook camoufleerde) dan kan de koper hierover later wel moeilijk doen, dit zelfs als er een clausule in de koopovereenkomst staat dat de verkoper niet instaat voor verborgen gebreken.
De koper zal daarbij wel moeten aantonen dat de verkoper het gebrek kende en dat verzweeg. Deel je als verkoper bepaalde gebreken mee, zorg dan dat je over een bewijs beschikt dat je de koper van de gebreken in kwestie op de hoogte bracht.
Grote gebreken
Blijkt er een ernstig verborgen gebrek te zijn dat de verkoper verzweeg, dan kan de koper vragen dat de koop ongedaan wordt gemaakt waarbij de verkoper de koopsom aan de koper moet terugbetalen. Bovendien kan je als koper eventueel een schadevergoeding vragen. Eventueel zou de koper ook een prijsvermindering kunnen vragen.
Kleine gebreken
Als het gaat om een klein gebrek, dan kan je een prijsvermindering of een vergoeding vragen voor de reparatiekosten, voor eventuele schade en mogelijk ook voor waardeverlies.