5 mythes over houtskeletbouwwoningen

Hoewel houtskeletbouw tal van voordelen biedt, heeft deze techniek nog steeds af te rekenen met een aantal mythes en vooroordelen. In dit artikel maken we komaf met 5 onwaarheden over deze interessante huizen.

Eerste mythe: deze huizen zijn niet stevig

Een mythe eerste klas! Niet alleen staan er nog veel houten huizen recht die eeuwenoud zijn, ze worden ook alsmaar steviger dankzij nieuwe technieken en betere materialen. Op de huizenmarkt worden huizen met een houtskelet ook niet voor een lagere prijs verkocht dan traditionele panden.

Tweede mythe: deze huizen vatten snel vuur!

Ook dit klopt niet. Natuurlijk gebruik je hout voor je kachel of om je barbecue aan te steken, maar hout verbrandt heel langzaam. Bovendien zijn alle muren van een houtskeletbouwwoning behandeld om brandvertragend te zijn, wat een uitstekende veiligheid garandeert.

Derde mythe: deze huizen trekken insecten aan!

Nog een veelvoorkomende misvatting is dat houtskeletbouwwoningen vatbaarder zijn voor insecten- en schimmelplagen. Maar dankzij de vooruitgang in bouwtechnieken en houtbehandelingen is deze mythe grotendeels onterecht. Het hout dat gebruikt wordt bij de bouw van een houtskeletbouwwoning wordt vaak behandeld om het resistent te maken tegen insectenplagen zoals termieten en snuitkevers. Bovendien bevatten moderne constructiemethodes fysieke en chemische barrières om insecten buiten te houden.

Vierde mythe: de isolatie is matig

Nog zo’n hardnekkig verhaal dat ontkracht dient te worden. Akoestisch gezien biedt hout een uitstekende isolatie van de buitenwereld. Volgens talrijke onderzoeken is hout een uitstekend geluidsisolerend materiaal, dat onaangename geluiden opmerkelijk goed absorbeert.

Bovendien is hout een uitstekende natuurlijke isolator, waardoor het mogelijk is om energiezuinige woningen te ontwerpen. In de winter straalt het huis een natuurlijke warmte uit die heel aangenaam is, terwijl het in de zomer koel blijft. Een bijkomend voordeel: hout reguleert van nature de luchtvochtigheid.

Vijfde mythe: het is prefab, en dat is niet goed…

Dit is één van de grootste voordelen van houtskeletbouw: de constructiefase begint met een uitgebreide fase in een atelier en is dus volledig onafhankelijk van de weersomstandigheden. Eenmaal op locatie is de structuur snel opgebouwd. Dit heeft een duidelijke invloed op het budget: hoe korter er op de werf gewerkt wordt, hoe korter de nood om een tijdelijk ‘noodonderdak’ te zoeken en betalen!

Het feit dat de panelen en scheidingswanden in een werkplaats worden gemaakt, betekent echter niet dat ze niet op maat kunnen worden gemaakt… Integendeel: hout is een heel geschikt materiaal om mee te werken. Bovendien kunnen architecten en huiseigenaars met hout hun fantasie de vrije loop laten: wat de afwerking van het exterieur betreft, zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt! En binnen de limieten van bouwvoorschriften natuurlijk…

En wat in geval van waterschade?

Bij een overstroming kan een houtskeletbouwwoning meer te lijden hebben dan een traditioneel stenen gebouw. Alles hangt af van de mate waarin de houten panelen worden blootgesteld aan vocht en hoe ze zijn behandeld.

✨ Zoek je een nieuwbouwproject om te investeren of om in te wonen? Ontdek onze selectie van nieuwbouw in heel België! Of je nu een ervaren investeerder bent, een toekomstige huiseigenaar of gewoon op zoek bent naar opportuniteiten, ons assortiment nieuwe projecten zal je verleiden en voldoet aan al je verwachtingen. 🏗️ 🏘️ Laat je inspireren door ons aanbod nieuwbouw en vind het perfecte pand om je dromen en projecten te realiseren! 🎯 🚀 🎯 📈 💸✨