Je verhuurt een woning of appartement dat in Vlaanderen gelegen is. Ben je dan verplicht om een conformiteitsattest aan te vragen? Heeft het sowieso zin om dat te doen?
Als je een woning of appartement verhuurt moet je ervoor zorgen dat die aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet (bv. op het vlak van de gezondheid, veiligheid enz.). Door over een conformiteitstattest te beschikken kan je dit bewijs leveren.
Wat is het?
Zo’n conformiteitsattest geeft aan dat je woning niet ongeschikt of onbewoonbaar verklaard is en dat deze aan de woningnormen voldoet. Je kan het attest aanvragen in de gemeente waar het onroerend goed is gelegen. Soms moet je betalen voor het attest (reken op zowat 60 euro) en soms is het gratis. Meestal is het attest tien jaar geldig.
Verplicht of niet?
Als verhuurder ben je meestal niet verplicht om zo’n attest te hebben. Op die regel bestaat wel een uitzondering. Lokale besturen kunnen namelijk beslissen om het conformiteitsattest in hun gemeente te verplichten. Er zijn op dit moment 19 gemeenten waar zo’n attest verplicht is als je wil verhuren. Een lijst van deze gemeenten vind je op deze website.
Niet verplicht toch nuttig
Ook als het niet verplicht is om zo’n attest te hebben kan dat toch soms nuttig zijn. Met zo’n attest kan je namelijk bewijzen dat je huurwoning of –appartement bij het begin van de huur voldeed aan de wettelijke normen. Dit kan belangrijk zijn als je een onbetrouwbare huurder hebt die schade toebrengt en later komt beweren dat je pand niet voldoet.