Als je nieuwe huis geen zwembad of bubbelbad heeft, bestaan er 1.001 manieren om een waterpartij in de tuin te installeren. We hebben het dan niet over zwemmen of pootjebaden, maar eerder over manieren om te genieten van de ontspannende werking van de aanwezigheid van water.
Om water te introduceren in je tuin, heb je misschien wel zin in een zwembad… Sommige mensen geven echter de voorkeur aan een mini vijvertje of eerder een grotere waterpartij die rust en kalmte in je tuin brengt.
Een vijvertje is simpel: je neemt een grote, waterdichte bak (van hout, zink of zelfs plastic), die een diameter heeft die groot genoeg is en zet het op een stabiele ondergrond. Je schept er tuinaarde in (omdat dit zwaar en kleiachtig is). Dan maak je een soort van oevers om wat reliëf aan het vijvertje te geven. Daarvoor gebruik je dun stukje blik dat je in de aarde op de bodem legt. Let erop dat dit niet boven de rand van de bak uitkomt. Vervolgens plant je de oeverplanten en vul je het op met een mengeling van aarde en grind. Plant waterplanten en semi-waterplanten (hiervan staan de wortels onder water maar de bladeren en bloemen buiten het water). Denk aan waterhyacinten, lotussen en lelies. Waterhyacinten produceren niet alleen mooie bloemen, ze kunnen ook water filteren. Lotussen staan dan weer bekend om hun schoonheid. Hun veelkleurige bloemen passen goed bij alle soorten waterpartijen. Waterlelies hebben het bijzondere voordeel dat ze schaduw bieden aan de in het water aanwezige dieren.
Natuurlijk moet je goed voor je vijver zorgen, vooral door algen te verwijderen en de wildgroei tegen te gaan van invasieve planten die andere soorten kunnen verstikken.
Een grotere waterpartij
Als je wat groters wil, kan je kiezen voor een echte vijver. Daarvoor zal je moeten graven en grond moeten verplaatsen. Voor een vijver van ongeveer 8 bij 3 meter zijn 3 diepteniveaus nodig: 20 centimeter diepte aan de rand voor de planten die bijdragen aan de waterkwaliteit, met aan de ene kant een niveau van ongeveer 60 centimeter diep en de andere kant 1 meter diep. Op de bodem van het bassin zorgt pvc vijverfolie voor de waterdichtheid. Deze wordt van de bodem gescheiden door een vliesdoek. Voorzie ook een filtersysteem en een pomp die het water afvoert via een waterval.
geschatte kosten
De prijs van je vijver in de tuin zal uiteraard afhangen van de grootte en de gebruikte materialen. Vijverfolie bestaat bijvoorbeeld in verschillende kwaliteiten en diktes. Weet in elk geval dat hoe dikker het folie is, hoe steviger. Voor vijverfolie moet je op ongeveer 3 tot 10 euro per vierkante meter rekenen. Als je een voorgevormd bassin verkiest, beginnen de prijzen op 50 euro. Voor vliesdoek van geotextiel moet je rekenen op ongeveer 1,50 euro per vierkante meter. Wat accessoires en filters betreft, hangt alles af van de kwaliteit en de plaats van aankoop. Je vindt al een filtersysteem voor 250 tot 300 euro.
Inspiratie en bijkomende ideeën
Voor wie op zoek is naar originele ideeën, zijn dit enkele suggesties voor een waterpartij in je tuin:
- Muurfonteinen: Perfect voor beperkte oppervlakken. Ze zorgen voor een elegante en rustgevende touch.
- Artificiële stromen: Creëer een beekje dat door je tuin stroomt. Het zorgt voor beweging en leven.
- Bassins die een waterval vormen: Meerdere waterniveaus die in elkaar overlopen, zorgen voor dynamiek in je tuin!
Met een waterpartij kan je kleine insecten en amfibieën observeren naarmate de seizoenen veranderen, en het is ook nog eens een zeer aangename decoratie waar je dagdagelijks van geniet. Zou dit je volgende tuinproject kunnen zijn?