Je tekent een compromis voor de aan – of verkoop van een onroerend goed. Nadien zijn zowel jij als de andere partij het eens om de compromis ‘ongedaan’ te maken. Maar kan dat wel? Hoe ga je daarbij te werk?
Stel : je koopt een onroerend goed. Na de compromis zouden zowel jij als de verkoper liever alsnog afzien van de koop. Jij hebt misschien een ander onroerend goed op het oog en de verkoper heeft mogelijks wel een andere kandidaat die meer wil betalen. Kan je dan in minnelijk akkoord de koop ontbinden?
Minnelijk ontbinden kan in principe
Als zowel jij als alle andere partij(en) bij de koop het eens zijn, kan je de compromis wel degelijk nog ontbinden. Het volstaat dat iedereen het daarmee eens is. Dat is alvast het principe. Eenzijdig terugkomen op de verkoop kan dus integendeel niet.
Verscheuren volstaat niet
Toch moet je bijzonder omzichtig te werk gaan. Bij de verkoop van een woning zijn er nu eenmaal verkooprechten (registratierechten) verschuldigd. Om te vermijden dat je die moet betalen moet je dan ook een aantal strikte spelregels naleven. Daarbij volstaat het bijvoorbeeld niet om de compromis gewoon te verscheuren of een kort tekstje op te maken dat je beiden akkoord gaat om die te ontbinden.
Laat je dan ook sowieso adviseren door een notaris als je alsnog een compromis wil laten ontbinden.
Wat moet er gebeuren?
De regeling hangt af van gewest tot gewest. Zo kan je in Vlaanderen dit vrij goedkoop oplossen. De overeenkomst tot minnelijke ontbinding zal daar samen met de initiële compromis moeten worden aangeboden ter registratie. Dat moet gebeuren binnen de vier maanden na de compromis. Je betaalt dan een beperkt bedrag van 20 euro.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)