Na "slow food" is er nu ook "slow design", toepasbaar op je eigen interieur. Maar wat houdt deze interieurtrend nu exact in?
Om het simpel uit te leggen: "slow design" is het tegenovergestelde van ‘snel gemaakt, snel versleten’. De trend haalt zijn inspiratie uit de "slow food" beweging die vooral in de jaren 80 erg populair was, als tegenreactie op steeds populairder wordende junkfood. Pas je dezelfde denkwijze toe op interieurdesign, krijg je pijlers als ethisch en esthetisch verantwoord, ecologisch… Mooi en duurzaam, zeg maar.
"Slow design" dateert eigenlijk al van 2004 en kwam uit de mond van Engels universitair Alastair Fuad-Luke. Zijn definitie: een ‘trage’ creatie, op kleine schaal, mens en natuur respecterend. Hij doelt ook op unieke stukken die knap ontworpen zijn, op voorwaarde dat vorm niet boven functie komt te staan. Ook moet het product op ethisch en ecologisch gebied geen wenkbrauwen doen fronsen. We denken dus wel aan traditionele ambacht en het gebruik van gerecycleerd materiaal.
Je ecologische ‘ik’ aanspreken
Ga op zoek naar spullen die in beperkte oplage werden gebouwd of zelfs regelrecht uniek zijn. Vaak gaat het dan om zaken die met de hand vervaardigd zijn. Al is "slow design" niet enkel iets waar alleen mensen met een rijkelijk gevulde bankrekening van kunnen genieten. Doe regelmatig een rondje kringloopwinkel en vroeg of later kom je bruikbare dingen tegen.
Zelf aan de slag
Dat kan natuurlijk ook! Een fles wordt een vaas, een pallet transformeer je in een lage tafel of, en waarom niet, een uiterst comfortabele zetel. Wie daar geen zin of tijd voor heeft, moet dan voor aankopen kiezen die aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Vooral het ecologische aspect blijven we herhalen. Als kers op de taart horen er dan natuurlijk ook planten bij. Steek die niet alleen in potten maar hang ze ook op. Jezelf dichter bij de natuur brengen, daar draait het ook om.