Als je een zeer recent gebouwde woning of appartement wil kopen lees je wel eens dat dit wordt verkocht ‘onder BTW-stelsel’. Maar wat betekent dat precies?
Als een woning vrij snel na de oprichting ervan terug wordt verkocht, gebeurt het wel eens dat hierop niet de gewone verkooprechten (registratierechten) verschuldigd zijn. De woning wordt integendeel wel eens onder BTW-stelsel verkocht.
Wanneer kan het?
Een particulier kan ervoor kiezen om zijn huis te verkopen onder het BTW-stelsel als dat nog geen twee jaar oud is. Die ouderdom wordt bepaald door de eerste ingebruikneming van het pand. Dit is de datum waarop het pand voor de eerste keer gebruikt of bewoond werd. Een woning of appartement is daarbij nieuw als deze uiterlijk op 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van de eerste ingebruikneming of de eerste inbezitneming wordt geleverd.
Bij een verkoop onder BTW stelsel is de koper geen registratierechten verschuldigd maar moet die 21 % BTW betalen.
Voordeel voor verkoper
Als de verkoper zijn woning onder BTW-stelsel kan verkopen kan hij de BTW recupereren die hij betaald heeft. Voor de verkoper is het dus ongetwijfeld een interessante zaak.
En de koper?
De koper betaalt op het eerste gezicht meer. Het BTW-tarief ligt nu eenmaal hoger dan het percentage van de verkoopsrechten (registratierechten). Toch kan de koper uiteindelijk ook eventueel een voordeel doen. Doordat de verkoper de destijds betaalde BTW kan recupereren kan wel eens een lagere verkoopprijs overeengekomen worden.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)