We worden om de oren geslagen met duurzame energie, biologische producten enzovoort. Die eco-rage heeft ook gevolgen voor onroerend goed, met name op het vlak van isolatie.
Het is herfst, wat betekent dat de winter voor de deur staat. Om dan te kunnen genieten van een warm interieur met een zo laag mogelijk energieverbruik, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. Dat kan ook met een minimale impact op het milieu…
Natuurlijke materialen zijn comfortabel
Hubert Sauvage, architect in Temploux in de provincie Namen, had het idee al toen hij zijn eigen huis bouwde. "In die tijd gebruikte ik voornamelijk steen- of glaswol en polyurethaan, materialen waarbij ik een slecht gevoel had", legt hij uit aan de krant Le Soir. "Vooral door polyurethaan kunnen schadelijke stoffen vrijkomen in geval van een brand. Dat heeft me ertoe gezet om me intensief bezig te houden met natuurlijke isolatie."
De Belgische architect ging op onderzoek uit en vond oplossingen in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Daarna is hij een mengsel van houtvezel, hennep, cellulosewatten of zelfs kurk of schapenwol gaan gebruiken
Wat zijn de nadelen?
Natuurlijke isolatie is meestal duur, of toch duurder dan conventionele materialen. Volgens Hubert Sauvage is de klant echter steeds meer bereid om meer te betalen: "9 op 10 klanten willen meer betalen om op een milieuvriendelijke manier te bouwen".
Een ander nadeel is dat deze isolatoren niet altijd geschikt zijn voor alle situaties: de krant Le Soir heeft het over water of vochtigheid, waartegen het enige effectieve product schuimglas lijkt te zijn. "Anders is er ook schapenwol of kurk, maar dat laatste is erg duur en niet erg beschikbaar in ons land", benadrukt Hubert Sauvage.