Zo kom je te weten of je kachel krachtig genoeg is

Moedigt de prijs van energie je aan om een hout- of pelletkachel in je woning te installeren? Goed idee! Maar wees voorzichtig: het is absoluut noodzakelijk om een kachel te kiezen waarvan het vermogen is aangepast aan je huis. In dit artikel helpen we je met kiezen.

Er is een grote verscheidenheid aan kachels op de markt. Je moet er op letten dat je niet alleen op basis van esthetische criteria een model bestelt. Naast het controleren of de technische kenmerken (in het bijzonder de diameter van het rookgasafvoerkanaal) aan je situatie voldoen, zal je er ook voor moeten zorgen dat je een model kiest waarvan het verwarmingsvermogen geschikt is voor zijn toekomstige missie. Over het algemeen spreken we van vermogens tussen 3 en 20 kW.

De te verwarmen ruimte

Meet de oppervlakte (in m²) van de te verwarmen ruimte en vermenigvuldig deze eenvoudigweg met de hoogte (in m). Een woon-/eetkamer van 60 m² met een plafondhoogte van 2,5 m geeft bijvoorbeeld een te verwarmen volume van 150 m³. Opgelet: houd enkel rekening met delen die rechtstreeks door de kachel verwarmd worden. Eventueel ook de aangrenzende kamers, maar niet als deze zich bijvoorbeeld aan het einde van een lange gang bevinden.

Welke isolatie?

Zodra het te verwarmen volume bekend is, zal het natuurlijk nog steeds nodig zijn om rekening te houden met het isolatieniveau van uw huis. Voor een nauwkeurige berekening kan je het beste een gespecialiseerde deskundige raadplegen. Maar als je een eerste inschatting wil maken om het onderzoek te sturen, kan je +/- 0,04 kW/m³ verwachten voor een gemiddeld geïsoleerd huis. In ons voorbeeld, om ons volume van 150 m³ te verwarmen, volstaat een kachel met een vermogen van 6 kW (150 m³ vermenigvuldigd met 0,04).

Dé gouden regel

Het is beter om een iets te kleine kachel te hebben die snel werkt dan een grote die traag op gang komt.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼