In een appartement woon je niet alleen, dus om een appartementsgebouw te renoveren, moet je tot een overeenkomst komen met de mede-eigenaars. Niet altijd even evident. De onderstaande aandachtspunten zorgen voor verhitte discussies. Om rekening mee te houden dus.
Bye bye open verwarmingsketel
Een open verwarmingsketel plaatsen is al een tijdje niet meer toegelaten. Indien deze defect gaat, moet deze vervangen worden door een gesloten exemplaar. Dit wil wel zeggen dat alle appartementen die op dezelfde schouw zitten, hetzelfde moeten doen. Vaak zorgt dit voor problemen. Een aparte kolom kan de oplossing bieden, maar plaatsgebrek belemmert dit vaak. Een collectief verwarmingssysteem kan dan soelaas bieden.
Dubbele beglazing
Dubbele beglazing is verplicht tegen 2023. Eigenaars draaien hier meestal zelf op voor de kosten. De kleur en het type raam moet meestal wel afgestemd worden, de ramen moeten immers éénvormig zijn. Alle eigenaars moeten het dus eens worden, waar vaak discussie van komt.
Het dak isoleren
Ook dit is verplicht en wel tegen 2020. Deze wetgeving is niet zo streng en met zelfs een kleine isolatiedikte haal je de norm van 0,75 m2K/W wel. Let op: dit is een kost voor iedereen in het appartementsgebouw en niet enkel voor de eigenaar van het bovenste appartement.
Balkons
Hoewel het renoveren van een plafond een simpele opdracht lijkt is niets minder waar. In oude appartementsgebouwen biedt vaak enkel het aanbrengen van een nieuwe balkonstructuur een oplossing. Dit gaat met een stevig kostenplaatje gepaard.
Optopping
Optopping is het bijbouwen van één of meerdere bouwlagen op het dak van de woning. Of dit kan hangt natuurlijk af van de stedenbouwkundige voorschriften. Het voordeel is natuurlijk dat dit geld opbrengt, omdat dit verkocht wordt als ‘grond’. Dit geld kan dan gebruikt worden voor de renovatie.Een bijkomend voordeel is dat deze ingreep de algemene kosten naar beneden brengt.