Je bent geïnteresseerd in de aankoop van een huis, appartement of bouwgrond. Op het moment dat je een bod doet vraagt de verkoper (of de makelaar) je om je bod op papier te zetten. Waarmee moet je in dat geval rekening houden?
Als je een bod doet op een onroerend goed is dat niet ‘vrijblijvend’. Als de verkoper je bod aanvaardt zit je daaraan vast. Het is dan ook belangrijk om een aantal voorzorgen te nemen.
Beperk je bod in de tijd
Om te vermijden dat je voor een langere tijd vastzit aan je bod is het van belang dat in de tijd te beperken. Zo hou je je handen vrij als er een ander interessant pand te koop komt. Bovendien verplicht je de verkoper om op korte termijn standpunt in te nemen of hij al dan niet aan jou wil verkopen. Je vermijdt dat hij met jouw bod op zak op zoek gaat naar iemand die meer wil bieden.
Vergeet de opschortende voorwaarden niet
Als je het pand wil kopen onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een lening dan is het aangewezen dat in je bod aan te geven. Doe je dat niet en aanvaardt de verkoper je bod dan riskeer je immers dat je in de koopovereenkomst de opschortende voorwaarde niet meer kan laten inlassen.
Vergeet ook andere belangrijke zaken niet
Zijn er andere punten die voor jou belangrijk zijn (zo bv. dat het pand vrij van huur is, …) dan is het aangewezen dat ook in je bod te vermelden. Je zou bv. een ontwerp van compromis kunnen toevoegen en aangeven dat je bereid bent om aan te kopen volgens de voorwaarden en modaliteiten daarvan.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)