Duurzaam bouwen kennen we ondertussen wel, maar je kan nog een stapje verder gaan: circulair bouwen. Niet alleen duurzaamheid is dan belangrijk, maar ook demonteerbaarheid en flexibiliteit. Wij geven je alvast 6 tips mee, hoe je dit kan realiseren.
Zorg voor een flexibele indeling
De structuur van je gebouw mag best standvastig zijn, maar de indeling moet flexibel zijn. Losse elementen als tussenmuren en vloeren moet snel aanpasbaar zijn. Zo kan je snel schakelen, zelfs als er bepaalde wetgeving of normen veranderen.
Durf je architect in de vraag te stellen
Nee, de goedkoopste oplossing gaat het misschien niet altijd zijn, maar durf je architect in vraag te stellen. Via TOTEM van de Vlaamse Overheid heb je alvast een tool ter beschikking, waar je het ontwerp kan evalueren op het vlak van duurzaamheid. Ook de publicatie Veranderingsgericht bouwen van OVAM kan nuttig zijn.
Durf kiezen voor huur- en abonnementsformules
Ook in de bouwsector zullen huur- en abonnementsformules hun opmars maken.Waarom niet je lampen huren en laten vervangen als het nodig is? Je beschikt over het nieuwste en zuinigste materiaal en je ge- of verbruikt enkel wat je nodig hebt.
Kies voor duurzame materialen
Een klassieker natuurlijk. Ga bijvoorbeeld voor hout. Je haalt er heel wat CO2 mee uit de lucht en het materiaal kan achteraf opnieuw gebruikt worden.
Begin er gewoon mee
Nee, nog niet voor alles zijn regeltjes en wetten, circulair bouwen is een visie en behoort zelfs tot een levensstijl. Begin eraan en durf fouten maken. Kleiner gaan wonen kan al een eerste, nuttige stap zijn. Een kleinere CO2-voetafdruk is het einddoel. En weet, soms is gebruiken of lenen, beter dan bezitten.
Doorloop het werkplan van achter naar voor
Door het plan van aanpak van achter naar voor te doorlopen, zie je al snel waar mogelijke problemen zitten op het vlak van demontage. Ontwerp voor demontage!