Een stenen muur in je interieur ‘naakt’ houden is tegenwoordig erg trendy. Het goede nieuws: niet alleen eigenaars van oude, gerestaureerde gebouwen komen ermee weg…
Akkoord, oude gebouwen met een stenen muur in het interieur zijn extra charmant, al kan dat ook gelden voor een modern huis. Steen wordt in nieuwe gebouwen immers niet alleen gebruikt voor vloerbedekking of keukenwerkbladen…
Ruige steen in platen
Ruig ogende steen als binnenmuurbedekking is hip en de keuze weelderig. Er bestaan immers veel verschillende afwerkingen en zeer verscheidene kleuren. Een binnenmuur bedekken doe je evenwel niet met stenen van een traditioneel formaat. Meestal worden stenen latten of platen gebruikt. Die zijn dunner en lichter.
Lijmen…
Je hoeft niets te metselen. De latten of stenen platen moeten in de meeste gevallen met een geschikte lijm op een stevige ondergrond, zoals een muur van metselwerk of beton en dus niet op een eenvoudige lichte wand, worden vastgelijmd. Hoogtes van 5 meter en meer bereiken, mag geen probleem zijn. De plaatsing verloopt bovendien vrij snel en gemakkelijk .
… of nieten!
Soms volstaat lijmen niet, zoals wanneer je voor zware stenen platen kiest (graniet, basalt of marmer bijvoorbeeld) of als je zeer hoge muren wilt bedekken. In zo’n geval moet je nieten, of toch een soortgelijke techniek die iets complexer is om toe te passen. Het komt erop neer dat er metalen verstevigingen in de muur komen die de stenen platen kunnen dragen.