Senioren zijn maar al te vaak een makkelijke prooi voor dieven die aan toneel doen. Een juridische term bestaat er (nog) niet voor.
Wat bedoelen we precies?
Een veelvoorkomend voorbeeld is dat een persoon zich voordoet als werknemer van een nutsbedrijf en je huis probeert binnen te komen om zogezegd de meter af te lezen. Enkele minuten later bellen er dan andere mensen aan die zich voordoen als politieagenten. Zij komen de persoon die eerst aanbelde, arresteren. Dat was namelijk een inbreker, weet je wel. De nep-politieagenten vragen dan vervolgens waar de bewoner geld en waardevolle spullen bewaart om te controleren of er niets is meegenomen. De rest kan je al raden…
De huis-aan-huisverkoop is ook een techniek die gebruikt wordt. Sommige mensen stellen voor om bijvoorbeeld je dak mosvrij te maken. Ze werken 2 of 3 uur, vragen een aanbetaling voor het hele werk en beloven binnen de week terug te komen om alles af te werken. Wat natuurlijk nooit gebeurt.
Wie zijn de daders en slachtoffers?
De overgrote meerderheid van de slachtoffers zijn mensen ouder dan 70 jaar, die alleen of als koppel wonen en dit vaak in woonwijken. De ‘acteurs’ spelen hun rolletje over het algemeen tijdens de werkweek en overdag (tussen 9u en 17u en vaak tussen 10u en 13u). Vaak zijn ze met 2 of 3, spreken ze goed Frans, zijn ze vriendelijk en zeer rustig. Ze hebben de kunst om geen wantrouwen op te wekken helemaal onder de knie.
Enkele voorzorgsmaatregelen
De politiezones hebben brochures klaar vol waardevolle adviezen. "Het eerste advies dat ik kan geven is om altijd de persoon te identificeren. Als je weet hoe je ze buitenshuis moet houden, is dat een goede zaak. Als de bezoeker zich als vertegenwoordiger van een bedrijf presenteert, vraag dan om zijn kaart en bestudeer deze zorgvuldig. Een uniform is geen bewijs. Als je echter besluit de persoon binnen te laten, doe dan de deur op slot om te voorkomen dat mogelijke medeplichtigen binnenkomen. Laat het er ook niet uitzien alsof je alleen thuis bent. In geval van twijfel, open je de deur gewoonweg niet. Als het inderdaad een medewerker is die de meters leest, zal hij of zij een briefje achterlaten.
Het is ook belangrijk om te vermijden dat je grote hoeveelheden geld in huis houdt. Onthullen waar je waardevolle spullen zich bevinden, mag je dan ook nooit doen, aan niemand. Schrijf ook nooit creditcardcodes op. Als dat al moet, doe dat dan op een onzichtbare plaats.
Als je er niet gerust in bent, bel dan het noodnummer (112) of het politiebureau van je gemeente. Bel in geval van diefstal de politie onmiddellijk en raak niets aan. Het is mogelijk dat de misdadigers sporen hebben achtergelaten die tot hun identificatie kunnen leiden.