Zonnepanelen: hoeveel kost een installatie?

De stroom van groene certificaten en andere bonussen is nu voorbij! Erger nog: reken op belastingen op het gebruik van het netwerk! Het goede nieuws is dat een installatie nu veel goedkoper is dan vroeger…

In Vlaanderen wordt een belasting van 300 euro geheven, te betalen door alle eigenaars van huizen die zijn uitgerust met fotovoltaïsche panelen. In Brussel doen ze het anders: de slimme meter, die verplicht is geworden, zal het mogelijk maken om de geproduceerde elektriciteit tegen een lager tarief "terug te kopen". In Wallonië bedraagt de belasting 400 euro, opgelegd aan alle houders van installaties van na 1 juli 2019.

Hoeveel panelen heb je nodig?

Om dit te weten te komen, moet je enkele berekeningen maken. Eerst en vooral moet je de consumptie van je huishouden kennen. Weet dan dat een zonnepaneel gemiddeld 270 wattpiek (Wp) produceert. Deze waarde moet worden vermenigvuldigd met een coëfficiënt van 0,88. Vervolgens moet het verbruik door het product van het vermogen van een paneel en de coëfficiënt worden gedeeld. Voorbeeld: een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 3.900 kWh per jaar. De berekening geeft dus: 3.900/(270 x 0,88), d.w.z. iets meer dan 16. U heeft dus minstens 16 fotovoltaïsche panelen nodig.

Aan welke prijs?

Voor een installatie van 16 panelen heb je ongeveer 8.000 euro nodig, all inclusive. Een persoon die alleen woont, kan tevreden zijn met 8 panelen, of minder dan 5.000 euro. Voor een tweepersoonshuishouden, d.w.z. een tiental panelen, zal de prijs minder dan 6.000 euro bedragen. Dit is een gemiddelde, natuurlijk, en het hangt allemaal af van je persoonlijke elektriciteitsverbruik. Wie in een groot, slecht geïsoleerd huis met elektriciteitsverwarming woont, verbruikt véél meer en zal waarschijnlijk ongeveer dertig panelen nodig hebben om zelfvoorzienend te kunnen zijn. De prijs van een dergelijke installatie ligt ruim boven de 15.000 euro.

De afschrijving van zo’n installatie gebeurt dus ook niet van de ene op de andere dag en fotovoltaïsche panelen zijn dan ook zeker niet voor ieders budget weggelegd. In de meeste gevallen is er sprake van een afschrijving na 10 jaar, belastingen inbegrepen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼