Als we het hebben over het verminderen van ons energieverbruik, denken we in de eerste plaats aan minder verwarmen en minder elektriciteit gebruiken. Maar wist je dat je ook gemakkelijk op warm water kan besparen? Wij hebben enkele eenvoudige tips…
Een gemiddeld Belgisch gezin besteedt jaarlijks tussen 250 en 500 euro aan de verwarming van huishoudelijk water. Dat bedrag kan relatief gemakkelijk naar omlaag en dit zonder er al te zware investeringen voor te doen.
Kies voor een boiler
Idealiter verwarm je huishoudelijk water met een boiler, wat zuiniger is dan met een conventionele elektrische ketel. In ieder geval is het belangrijk om een warmwatertank te kiezen die aangepast is aan je behoeften. Is deze te groot, dan leidt dit snel tot overconsumptie. Nog een belangrijk punt: zorg ervoor dat je verwarmingssysteem regelmatig wordt onderhouden. Een eenvoudige ophoping van kalk kan je elektriciteitsverbruik aanzienlijk doen stijgen.
Isoleren en lekken detecteren
Om verspilling van energie tegen te gaan, moet je de warmwaterleidingen isoleren en al zeker in onverwarmde ruimtes. Zo’n isolatie is zeer makkelijk te plaatsen en kost haast niets. Bovendien worden lekken zo sneller gedetecteerd. Als je weet dat een druppende kraan alleen al ongeveer 4 liter water per uur morst…
Minder lang douchen…
De rest van onze tips liggen voor de hand: minder lang douchen, een zuinige douchekop installeren, een zuinige kraan…
… en een vaatwasser kopen!
Een vaatwasser gebruiken (die geen warm water gebruikt maar het zelf opwarmt) is ook voordeliger dan zelfs schrobben en de warme kraan te laten lopen.