Om zowel praktische ongemakken als onnodige kosten te vermijden, doe je er best aan om je elektrische warmwaterboiler nauwkeurig uit te kiezen. Waar moet je rekening mee houden?
Eén persoon die in een klein appartement woont verbruikt uiteraard minder warm water dan een grote familie die in een grote villa woont. Maar is het in de praktijk echt nodig om de grootte van je boiler aan te passen aan je behoeften?
Waarom?
Een te kleine warmwaterboiler kan praktische problemen in het gebruik veroorzaken. Snel een gebrek aan warm water, bijvoorbeeld. Anderzijds is een (te) grote boiler duurder en energieverslindender zijn.
Voor hoeveel personen?
Om de warmwaterbehoefte van een huishouden in te schatten, moet je rekening houden met het aantal personen in het gezin. Over het algemeen wordt gestelt dat een persoon ongeveer 50 liter warm water (60°C) per dag verbruikt. Een gezin met twee volwassenen verbruikt dus gemiddeld 100 liter warm water, tegenover 200 liter voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen.
Afhankelijk van het gebruik…
Wordt er vaker een bad genomen dan gedoucht, dan zal het verbruik natuurlijk hoger liggen dan het gemiddelde. Maar ook als je de vaat met de hand doet in plaats van met een vaatwasser, is dat het geval. Een afwasmachine gebruikt trouwens geen heet water maar verwarmt het water zelf.
Je warmwatertank aanpassen aan je gebruikscriteria is dus noodzakelijk. Voor een gezin van drie personen die de voorkeur geven aan douches en het gebruik van de vaatwasser is een boiler van 150 liter op zich voldoende. Toch raden we eentje van 200 liter aan. Voor moest het bad ineens aan populariteit winnen.
V40
Een warmwaterboiler is over het algemeen ingesteld op 60-65°C. Deze temperatuur voorkomt het risico op legionellose (een infectieziekte die de luchtwegen en de longen aantast, nvdr) en beperkt tegelijkertijd afzetting in de leidingen van het apparaat. Maar voor een bad of douche is deze temperatuur natuurlijk te hoog. Koud water wordt daarom toegevoegd om de temperatuur te verlagen tot ongeveer 40° C. Vergeet dus niet dat je met een tank van 150 l bij 60°C, in de praktijk dus een groter volume aan "bruikbaar" warm water hebt. Deze warmwaterreserve noemen we "V40", de term die wordt gebruikt om het volume water van 40°C te bepalen dat een boiler kan produceren. Een tank van 150 l met water van 60°C biedt dan bijvoorbeeld 270 l "V40", water met een temperatuur van 40°C dus.