Een diefstalverzekering afsluiten, is niet verplicht maar wordt toch aangeraden door verzekeraars. Logisch… Maar ook terecht?
De diefstalverzekering is een optionele dekking die deel kan uitmaken van de zogenaamde brandverzekering en beschermt de verzekerde tegen diefstal en vandalisme. Ze is van toepassing bij inbraak, inklimming, het gebruik van valse, verloren of gestolen sleutels, diefstal na een list enzovoort. De gestolen spullen hoeven trouwens niet van de bewoner zelf te zijn. Ook als er iets van vrienden of bijvoorbeeld een poetshulp wordt ontvreemd, komt de verzekeraar tussen.
Wat zijn de voorwaarden?
De woning moet regelmatig bewoond worden. Over het algemeen is een maximale leegstand van 90 nachten per jaar toegestaan. Daarnaast moet de eigenaar zich "als een goede huisvader" over het pand ontfermen, wat in de praktijk betekent dat de deuren op slot moeten, om een voorbeeld te noemen. Soms wordt ook de installatie van een alarmsysteem geëist. Een inbraakdetectiesysteem met het INCERT-label zorgt er doorgaans voor dat je en lagere verzekeringspremie moet betalen.
Wat zijn de voorwaarden?
Er zijn uitzonderingen. Sommige diefstalverzekeringen dekken geen diefstal van huisdieren of zaken die demonteerbaar zijn, zoals glas-in-lood ramen en trappen. Ook voorwerpen die zich buiten de woning bevinden, worden in de meeste gevallen niet terugbetaald. Denk maar aan je auto, caravan… Daar bestaan weliswaar andere verzekeringen voor.
Moet ik ze nu nemen of niet?
Zoals bij zoveel zaken hangt alles van je persoonlijke situatie af. De locatie van je woning (een inbraakgevoelige buurt of niet?), wat je in huis hebt, hoe oud die spullen zijn en de waarde ervan… Voor veel Belgen is zo’n verzekering alvast niet noodzakelijk: het risico blijft laag en de meeste verzekeraars leggen speciale voorwaarden op en werken met franchises, waardoor je zelfs moet betalen als je net bestolen bent.