Verhuurders zetten in het huurcontract dat ze je voorleggen wel eens dat discussies moeten worden opgelost door een arbiter in plaats van een rechter. Is een dergelijke bepaling wel geldig? Met welke regels moet je rekening houden?
Als je een geschil hebt met je verhuurder moet dat in principe worden voorgelegd aan de vrederechter van de plaats waar het onroerend goed is gelegen. Maar kan je daar in het huurcontract van afwijken en overeenkomen dat een arbiter de discussie moet oplossen?
Vlaanderen
Het nieuwe Vlaamse huurdecreet laat zo’n arbitrage niet toe bij woninghuurovereenkomsten. Een bepaling in het huurcontract dat huurgeschillen door een arbiter moeten worden opgelost is dan ook niet geldig. Ook nadat de discussie al is ontstaan kan je met je verhuurder niet overeenkomen dat een arbiter het geschil moet oplossen.
Het Waalse gewest
Is de huurwoning gelegen in Wallonië dan gelden er andere regels. Daar kan wel een arbitrageclausule in de huurovereenkomst opgenomen worden. Staat er zo’n bepaling in het ontwerpcontract dat men je voorlegt dan vraag je niettemin vaak beter om ze te schrappen. Een arbitrage is namelijk een vrij dure en complexe aangelegenheid.
En in Brussel?
In het Brusselse gewest is het niet mogelijk om een arbitragebeding in de huurovereenkomst te zetten. Zo’n beding zal nu eenmaal niet geldig zijn. Na het ontstaan van een geschil kan je in overleg met je verhuurder wel beslissen om de discussie voor te leggen aan een arbiter.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)