Aannemers maken wel eens publiciteit met het geven van een extra garantie op hun werken. Waarop moet je letten als je met zo’n aannemer in zee wil gaan? Wat houdt zo’n extra garantie precies in?
Nu Batibouw weer gestart is zijn er aannemers die als verkoopsargument een extra garantie op hun werken aanbieden. Als je overweegt om met zo’n aannemer in zee te gaan hou je maar beter een aantal zaken in het oog.
Vraag de garantie op papier
Het is belangrijk om de garantie die de aannemer je geeft ook op papier te hebben. Met een ‘mondelinge’ garantie ben je nu eenmaal niets vooruit. Als je aannemer namelijk later betwist je de garantie te hebben gegeven zal jij het bewijs daarvan moeten leveren.
Bekijk de draagwijdte
Kijk ook na hoever de garantie van de aannemer precies gaat. Dekt ze alle gebreken die er kunnen opduiken binnen de garantietermijn? Vallen ook de werkuren van de aannemer onder de garantie of voorziet die alleen in de vervanging van de materialen? Als je aannemer je namelijk een garantie geeft die verder gaat dan datgene waartoe hij wettelijk verplicht is, dan kiest hij hoever de garantie juist gaat.
Kijk of je meer krijgt dan de wettelijke garantie
Sommige aannemers doen alsof ze je meer garantie geven dan waarop je wettelijk recht hebt terwijl er eigenlijk alleen maar een garantie wordt gegeven waartoe de aannemer wettelijk ook verplicht is. In werkelijkheid geeft de garantie je dan niet meer rechten dan diegene die je al had.
Kijk na of de aannemer wel solvabel is
Zo’n extra garantie is uiteindelijk maar iets waard als je aannemer ook lang genoeg blijft bestaan. Als de aannemer in de loop van de garantietermijn failliet gaat ben je met de waarborg weinig vooruit. Het is dan ook belangrijk om enkel met een voldoende solvabele contractspartij in zee te gaan. Is de aannemer een vennootschap dan kan je de verkorte balans daarvan raadplegen op de website www.nbb.be.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)