Door een onverwachte uitgave ben je niet in de mogelijkheid om je huur op tijd te betalen. Welke stappen kan je in dat geval ondernemen? Hoe vermijd je dat je verhuurder moeilijk gaat doen?
Een dure rekening van je garagist of een tijdelijk verlies van werk kan wel eens met zich brengen dat je de noodzakelijke gelden niet meer hebt om je huur te betalen. Veeleer dan niets te zeggen (en je verhuurder daardoor slecht gezind te maken) kan je maar beter een aantal stappen zetten. Hoe kan je te werk gaan?
Verwittig de eigenaar
Het is aangewezen om open kaart te spelen met je verhuurder. Leg hem het probleem uit en geef aan wanneer je de huur wel zal kunnen betalen (ineens of in een aantal schijven). Kies daarbij een realistische timing en hou je daar ook aan. Schuif de betaling niet te lang op. Doe je dat toch dan zal je verhuurder dat niet aanvaarden.
Bevestig de afspraak
Is je verhuurder akkoord, bevestig hem dan ook de afspraak. Je kan dat bijvoorbeeld doen via een mail. Idealiter vraag je hem je een mailtje terug te sturen waarin hij aangeeft het inderdaad met dat voorstel eens te zijn.
Hou je aan de timing
Het is zeer belangrijk de afspraken vervolgens ook correct na te komen en de huur te betalen op de afgesproken data. Doe je dat niet, dan zal je verhuurder de volgende keer dat je een probleem hebt ongetwijfeld minder begripvol zijn. Bovendien riskeer je dat je verhuurder naar de rechtbank stapt om daar eventueel zelfs de huur te laten ontbinden.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)