Deze trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Maar wat wordt nu exact bedoeld met "een hotelkamer kopen"? En wat heb je eraan? Een woordje uitleg…
Een hotelkamer kopen: het lijkt een gek idee maar toch wagen veel mensen zich eraan. Zelfs tal van hotels in België bieden je tegenwoordig de mogelijkheid aan om een van hun kamers te kopen. Weet wel dat je, eens gekocht, niet in die kamer kan gaan wonen. Jaarlijks mag je er zelfs niet langer dan 30 dagen verblijven. Waarom overstag gaan? Omdat het om een "zorgeloze" investering gaat.
Hoeveel?
Kosten inbegrepen, moet je minstens 120.000 euro rekenen. Het gros van de aangeboden kamers kosten zelfs gemakkelijk 20.000 euro meer.
Inkomsten?
Het goede nieuws is dat de inkomsten verzekerd zijn. Er wordt namelijk naar het hotel in zijn globaliteit en niet alleen naar de door jouw gekochte kamer gekeken. De huur van de seminariezalen, de bar, het restaurant en dergelijke zorgen met andere woorden mee voor jouw winst. Concreet ontvang je telkens een vast percentage. Of je kamer wel of niet verhuurd werd, maakt niet uit. Die betaling kan elk (half)jaar plaatsvinden, afhankelijk van het contract en het bedrijf.
Rendement?
Dat kan, eens alles in voegen is, tot 3 à 4 % bedragen.
Voordelen?
Die zijn duidelijk. Je moet je niets aantrekken van huurders, klachten enzovoort. Extra interessant dus omdat de basisinvestering redelijk is in vergelijking met bijvoorbeeld de prijs van een appartement in het centrum van de hoofdstad.
Nadelen?
Je hebt de hotelkamer betaald maarje mag er niet verblijven wanneer je wil (zie boven) of ze aankleden zoals je wil. Daarnaast moet je rekening houden met terugkerende "opfrissingskosten". Een hotelkamer moet nu eenmaal sneller worden vernieuwd dan een klassieke flat.
Dus?
Een zeer interessante investering die een hoger rendement garandeert dan een bankrekening. Wij zien het vooral als een opportuniteit voor zij die wel de vruchten maar niet de lasten wil dragen van verhuren en alles wat daarmee te maken heeft.