Vochtigheid is een groot probleem in tal van Belgische huizen. Da’s niet alleen slecht voor het gebouw maar ook voor de bewoners. Hoe je er definitief van afraakt? Hier zijn 5 tips!
Verschillende symptomen wijzen op een vochtig huis: afbladerende verf, zwarte of witte vlekken op muren, condensatie op ramen, een hardnekkige geur, loskomend behang… Een echte plaag is het, die bovendien schimmels, bacteriën en andere mijten met zich meebrengt en dit met alle risico’s voor je gezondheid van dien. Om maar te zwijgen van ouderen en kinderen…
1. Verluchten!
Veruit de beste raad die we kunnen geven, is regelmatig verluchten. Bij een kelder is dat natuurlijk ingewikkelder, al kan je er wel voor zorgen dat al je ventilatiesystemen operationeel zijn. Ventileer elke ruimte gedurende 15 minuten om de vochtigheidsgraad te doen zakken. De installatie van automatische ventilatie (enkel- of dubbelstromingstype) is essentieel voor recente constructies die voldoen aan de laatste isolatienormen.
2. Installeer een ontvochtiger
Er bestaan twee soorten van: de chemische (meestal met minerale zouten) en de elektrische ontvochtiger. De laatste is duurder maar ook efficiënter. Ideaal voor de badkamer!
3. Muren drogen
Om schimmel en rot tegen te gaan, kan je speciale muurverf voor vochtige ruimtes gebruiken. Toch volstaat zo’n verf lang niet altijd. De oplossing? Een bouwdroger! Zo’n toestel is weliswaar duur maar ook zeer effectief en kan simpelweg worden gehuurd voor een laag dagbedrag.
4. Waterdicht maken en/of waterafstotend maken van buitenmuren
In sommige gevallen zal je met deze stap moeten starten. Komt er water door de muur? Zijn er scheuren? Nadat je er zeker van bent dat het metselwerk in orde is, kan je beschermende platen gebruiken. Kies sowieso voor een kwaliteitsproduct om problemen achteraf te vermijden.
5. Doe beroep op een professional
Dit is vaak de verstandigste oplossing. Een professional is in staat om snel de juiste diagnose te stellen en daarnaar te handelen. In veel gevallen zal je op die manier zelfs goedkoper uitkomen. Vreemd, zeg je? Dat komt omdat een stielman er minder lang over zal doen om de oorzaak te vinden en om voor de juiste oplossing te zorgen.