Batterijen: waar moeten ze naartoe en hoe verleng je hun levensduur?

Batterijen zijn gevaarlijk omdat ze zware metalen bevatten die zich kunnen ophopen in organismen en in het milieu. Binnenin zitten kwik, lood, cadmium, cadmium, lithium, nikkel en zink…

Batterijen sparen en hun levensduur verlengen

Veel mensen vervangen de batterijen van hun afstandsbediening of van bepaalde huishoudelijke apparaten sneller dan noodzakelijk, al vanaf de eerste tekenen van "vermoeidheid". Zij vergissen zich echter: als ze de batterijen een tijdje zouden laten rusten, zouden ze hen nog een tijdje kunnen gebruiken in andere apparaten die nog minder energie verbruiken, zoals in bijvoorbeeld wekkers.

Kies apparaten zonder of met zo min mogelijk batterijen. Als je een apparaat een tijdje niet gebruikt, zorg er dan voor dat je de batterijen eruithaalt, zodat ze niet "bederven" en zeker niet in uw keukengerei lekken. De uitstoot van zware metalen is zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Je kan ook kwikvrije, cadmiumvrije batterijen kopen en de voorkeur geven aan oplaadbare batterijen die tot 400 keer meer gebruikt kunnen worden dan eenvoudige batterijen.

Wat te doen met gebruikte batterijen?

Of het nu gaat om de productie, het gebruik of de vernietiging, batterijen hebben een toxische invloed op het milieu. Het is daarom niet verstandig om ze bij het vuilnis te gooien. Een batterij kan 1m³ van de bodem en 1.000m³ water verontreinigen en dit gedurende een halve eeuw lang. Deze cijfers zijn angstaanjagend als je denkt aan de miljoenen batterijen die bij het afval worden gegooid. Het is daarom essentieel om ze te recycleren.

Het terugbrengen van batterijen naar een winkel die verplicht is ze gratis terug te nemen en er zo voor te zorgen dat ze worden gerecycleerd, is een verantwoorde actie. Veel plaatsen zijn uitgerust met bakken om ze te deponeren, doorgaans in warenhuizen en containerparken.

In België is het het bedrijf BEBAT (BEBAT (BElgian BATeries) dat instaat voor de inzameling en sortering van (gebruikte) batterijen en zaklampen. Zodra Bebat ze heeft gesorteerd, worden ze naar andere partnerbedrijven gestuurd die waardevolle metalen en materialen zullen scheiden van de ingezamelde items die als grondstof zullen worden gebruikt in de industrie.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼