We moeten toegeven dat het soms heel aanlokkelijk is. Tijdens de week werk je, ‘s avonds ben je uitgeput en op zaterdag regent het! En ondertussen begint je tuin te lijken op een jungle. Maar mag je het gras dan maaien op zondag? We bekijken het met jou.
Zoals steeds in België is niets eenvoudig. En zeker in dit geval, omdat het hier niet gaat om een federale of gewestelijke maar wel om een gemeentelijke bevoegdheid. Logisch, omdat de realiteit van de ene gemeente niet noodzakelijk die van de andere gemeente is, al wordt het zo natuurlijk moeilijk om een concreet antwoord te geven. Van gemeente tot gemeente kunnen er immers totaal verschillende regels gelden. Wat zeggen ze?
Over het algemeen, en dat geldt voor het hele land, zijn de landelijke gemeenten het tolerantst. Anderzijds hebben de dichtstbevolkte gemeenten de neiging om het gebruik van lawaaierige machines te verbieden, en daarbij gaat het zowel om grasmaaiers, hogedrukreinigers en zelfs heggenscharen! Hou er ook rekening mee dat sommige gemeenten een maximum aantal decibel per type machine opleggen, ongeacht wanneer je aan het maaien bent. In Waterloo is het toegestane geluidsniveau bijvoorbeeld afhankelijk van de maaibreedte! Robotmaaiers worden over het algemeen dan weer getolereerd.
In Wallonië?
In Wallonië tolereren de meeste gemeenten het gebruik van een grasmaaier tussen 10 en 12 uur ‘s morgens. Check echter altijd de lokale regels in je gemeente, want er zijn een aantal uitzonderingen, waaronder bijvoorbeeld Waterloo en Dinant. In andere, meer landelijke gemeenten mag je op zon- en feestdagen wel je gras maaien! Weet wel dat die laatste situatie niet op veel gemeentes van toepassing is.
En elders?
In Brussel en Vlaanderen komt het vaker voor dat maaien volledig verboden is op zondag, vooral omdat de buren vaak dichterbij wonen. En ook hier is het wat ingewikkeld om een totaalbeeld te schetsen, met gemeenten die het gebruik van grasmaaiers toestaan tussen bepaalde tijdstippen (niet altijd dezelfde!), gemeenten die alleen elektrische grasmaaiers toestaan en gemeenten die helemaal niets toestaan.
Wat riskeer je?
Officieel kan je een GAS-boete krijgen tot 350 euro. Maar eerlijk gezegd is het onwaarschijnlijk dat je een boete krijgt van een politieagent die langs je huis loopt, tenzij je wordt aangegeven en op heterdaad wordt betrapt. In de praktijk blijft het meestal bij geklaag van de buren.