Last van een alles doordringende muffe geur? Niets is viezer dan een woonkamer, slaapkamer of andere ruimte in huis waar een alles doordringende muffe geur hangt. Soms is zo’n weeïge stank zelfs in heel de woning te ruiken.
Stank in huis opsporen en dit probleem bij de wortel aanpakken, is wat je te doen staat. Maar wat zijn de belangrijkste oorzaken van een vieze geuren in huis? En hoe verdrijf je vieze geurtjes snel en effectief uit huis? De onderstaande tips helpen je om stank in huis grondig aan te pakken, zodat het gedaan is met de overlast!
Waardoor een muffige geur meestal wordt veroorzaakt
Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan de stankoverlast die je thuis ervaart. Meestal komt een muffige, weeïge geur doordat er een vochtprobleem is dat schimmels heeft veroorzaakt. Je ziet dan meestal donkere en/of natte plekken op de muur of het plafond. Het kan hierbij gaan om optrekkend vocht vanuit de kelder, maar ook kan doorslaand vocht – via regen bijvoorbeeld – dat via de buitenmuren naar binnen is getrokken. Een oorzaak kan ook zijn dat je te weinig ventileert en de afzuigkap te weinig hebt aanstaan.
Aanpak 1 – Zorg voor een goede ventilatie
Je merkt het vast wel eens thuis of op je werk, maar als er niet goed geventileerd wordt, gaat er een vervelende, nare geur hangen. Zet daarom eens per dag, minimaal een half uur, twee ramen tegen elkaar open. Je kunt ook, maar dat is natuurlijk prijziger, een automatisch ventilatiesysteem in de woning laten plaatsen.
Aanpak 2 – Maak regelmatig de afvoerputjes schoon
Afvoerputjes in huis zijn er op diverse plekken, zoals in de keuken (gootsteen) en de douche en bij de wastafel. In afvoerputjes hopen zich veel haren, vuil, etensresten en andere troep op. Door de putjes regelmatig grondig te reinigen, kun je een eind maken aan de vieze geur in de betreffende ruimte.
Aanpak 3 – Laat natte was buiten drogen
Veel mensen, zeker als ze geen aparte wasdroger hebben – kiezen ervoor om hun was binnen te drogen. Hierbij komt natuurlijk veel vocht vrij die tot stankproblemen kan leiden. Laat daarom, als dat mogelijk is, de was buiten drogen en niet binnen. Kies je toch voor binnen drogen, doe dat dan op zolder en ventileer de ruimte zoveel mogelijk.
Aanpak 4 – tijdens douchen de deur dicht laten
Zorg ervoor dat je tijdens het douchen de badkamerdeur dichthoudt en ventileer de ruimte van binnen, bijvoorbeeld via het raam. Zo komt er veel minder vochtigheid het huis in.