In Vlaanderen moet je binnenkort soms over een asbestattest beschikken als je je woning wil verkopen. Wat houdt dat precies in? Wat moet je hiervan weten?
Het Vlaams parlement keurde onlangs een decreet goed dat eigenaars van een woning die voor 2001 gebouwd werd binnenkort verplicht om bij de verkoop van de woning in kwestie een asbestattest voor te leggen. In heel wat woningen die voor 2001 werden gebouwd werden nu eenmaal asbestvezels gebruikt en dit onder andere in isolatiemateriaal, vloertegels, dakbedekking, afvoerbuizen en goten enz.
Wanneer voorleggen?
Als je je woning verkoopt moet je de informatie aan de koper meedelen bij het sluiten van het compromis. De inhoud van het ‘asbestattest’ moet ook in de verkoopsakte staan. Als je een woning verhuurt is het niet nodig om zo’n attest te hebben. Heb je er één dan moet de huurder er wel van op de hoogte gebracht worden.
Wie maakt het op?
Om een asbestattest te krijgen moet er een asbestinventaris opgemaakt worden. Dat laatste gebeurt door een erkende deskundige. Verwacht wordt dat de kostprijs van deze deskundige rond de 350 euro zal bedragen. Het asbestattest zelf zal allicht rond de 35 euro kosten.
Asbest, en dan?
Als er inderdaad asbest in je woning aanwezig is, ben je als eigenaar niet verplicht om deze asbestvrij te maken voor de verkoop. Je kan de asbest dus laten zitten. De bedoeling van het attest is enkel ervoor te zorgen dat de koper weet hoeveel asbest zich er precies in de woning bevindt.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)