Salpeter vormt zich op vochte muren en moet onmiddellijk behandeld worden. Doe je dat niet, riskeer je dat de hele constructie verzwakt.
Salpeter verwijst naar een mineraalzout dat op vochtige muren lelijke, witachtige vlekken vormt, doorgaans onderaan de muren. In de praktijk gaat het meestal om kaliumnitraat dat in het productieproces van veel bouwmaterialen terechtkomt en dat bij contact met vocht en zuurstof in deze witachtige aanslag verandert.
Over het algemeen stijgt salpeter niet hoger dan 1,5 meter en komt het voor op oude gebouwen en in kelders waar er geen of onvoldoende ventilatie is. Witachtige afzettingen kunnen gepaard gaan met poreuzer wordend materiaal, een loskomende pleisterlaag of zelfs rottend metselwerk.
Voorkomen in plaats van genezen
Om de ontwikkeling van deze lelijke vlekken te voorkomen, moet je de strijd aangaan tegen vochtigheid. Bij een luchtvochtigheid van meer dan 50 tot 60% is een elektrische ontvochtiger noodzakelijk. Dit laatste is vooral in de winter het geval omdat de koude zich dan in de muren heeft opgehoopt.
Een tweede oplossing is het installeren van een drainagesysteem dat de stijging van het grondwater blokkeert. Je kan ook een elektro-osmose laten uitvoeren of een waterdichting installeren, meestal van polyethyleen of rubber.
Hoe geraak je ervan af?
Salpeter kan worden uitgeroeid. De eerste stap is het verwijderen van alle verontreinigde lagen zodat het zout zich niet verspreidt naar de rest van de constructie. De beste techniek is om de betreffende muur in te wrijven met een harde borstel. Spoel vervolgens het gebied grondig af met warm water waarin bleekwater is verdund. Vervolgens moet hetzelfde gebied met heet water en afwasmiddel worden gewassen en vervolgens opnieuw worden afgespoeld. Als de muur droog is, vul dan eventuele scheuren met gips en breng vervolgens een antizoutoplossing aan die de chemische samenstelling van de aangetaste zone neutraliseert.
Als je van plan bent om de betreffende muur te behangen, kies dan voor microporeus behang dat het overdekte oppervlak laat ademen. Wat verf betreft: er bestaan tal van verschillende soorten van, waaronder schimmelwerende, bacteriedodende en waterdichte verf.
Als het fenomeen na de behandeling aanhoudt, raadpleeg dan een professional.