Je wil van het bouwverlof gebruik maken om een aantal verbouwingswerken te doen aan je huis. Je ouders, broers of zussen willen je daarbij komen helpen. In dat geval is het belangrijk er voor te zorgen dat je voldoende verzekerd bent.
Het helpen op een bouwwerf is niet altijd zonder gevaar. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand op een werf zich verbrandt, er materialen op hem vallen, enz.
Aansprakelijk stellen
De kans bestaat dat het slachtoffer van zo’n ongeval (zelfs al is dat een familielid) beweert dat jij aansprakelijk bent voor dat ongeval en dat je de schade moet betalen. Die schade kan gigantisch zijn zeker als er ook blijvende lichamelijke letsels zijn. In het slechtste geval riskeer je zelfs je ganse vermogen kwijt te raken.
Neem een verzekering
Om dit risico te vermijden sluit je maar beter een verzekering af die tussenkomt bij ongevallen op de werf. Zorg daarbij voor een zo ruim mogelijke dekking. Weet daarbij dat de ene polis de andere niet is. Een verschil in prijs van de premie kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een andere dekking. Ook de franchise die je moet betalen kan verschillen.
Niet iedereen mag helpen
Hou er ook rekening mee dat niet iedereen je op je werf mag komen helpen. De overheid gaat er namelijk al snel vanuit dat je helpers in het zwart betaald worden. Een uitzondering geldt voor je echtgeno(o)t(e) en je bloed- en aanverwanten tot de tweede graad en soms voor familie in de derde en vierde graad. Vrienden mogen je dus niet zomaar komen helpen, ook al gaat het om een goede vriend.
Leeft je familielid van een uitkering dan is het belangrijk dat die op voorhand informeert wat de gevolgen kunnen zijn van het gaan helpen op een werf op diens uitkering.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)