Biomassaketel: bezorgen deze nadelen je een koude douche?

Aangezien stookolieketels binnen de komende vijftien jaar in ons land zullen verdwijnen, vragen heel wat Belgen zich af of de tijd nu al rijp is om over te schakelen op een andere verwarmingsbron… Die moet betaalbaar, comfortabel en uiteraard ook ecologisch zijn om aan eventuele toekomstige normen te voldoen. Een oplossing zou biomassa kunnen zijn. Maar waar hebben we het dan over?

Chaudière biomasse
Hacast

De voordelen van biomassaketels

De brandstof

Een biomassaketel gebruikt brandstoffen van organische oorsprong. In België gaat het daarbij meestal om hout of pellets, hernieuwbare brandstoffen.

De verbranding

Bij de verbranding ontstaan sowieso broeikasgassen, maar veel minder dan bij een conventionele oliegestookte ketel. Dit type ketel kan je huidige ketel perfect vervangen en hetzelfde werk doen. Het voordeel is dat ze een properdere verbranding bied en.

En qua budget?

Biomassaketels zijn betaalbaar in het gebruik. Hun verbruik ligt laag en hout en pellets behoren tot de goedkoopste brandstoffen op de markt. Bovendien bestaan er mooie premies voor de installatie van zulke ketels.

De nadelen van biomassaketels

De kostprijs

Eerst en vooral: zo’n toestel is duur in aankoop. Reken op 5.000 tot 20.000 euro om er één aan te schaffen.

De aanvoer van brandstof

Een biomassaketel vereist een constante aanvoer van brandstof. Op dat vlak zijn er twee modellen beschikbaar. Zo kan je kiezen voor een manuele ketel, waarbij je als eigenaar zelf instaat voor het aanvullen van de pelletvoorraad. Het tweede type is er één met automatische vulling. Dat biedt over een autonomie van enkele weken, al heb je daarvoor wel een voorraadsilo nodig.

Andere details

Weet ook op dat zo’n ketel trager op temperatuur komt dan een conventionele ketel en dat een buffervat (om veelvuldig in- en uitschakelen te voorkomen) sterk wordt aanbevolen. Je moet ook een geschikte schoorsteen en een opslagruimte voorzien.

In Vlaanderen is de plaatsing of vervanging van een stookolieketel in veel gevallen al verboden. Het Waals Gewest is van plan om de vervanging van stookolieketels te verbieden tegen 2026, en Brussel tegen 2025, of ze nu nieuw zijn of niet. Aarzel dus niet om in je eigen tempo de sprong te wagen en de jouwe te vervangen door een ander alternatief als de tijd rijp is. Ondanks de kosten is de biomassaketel nog steeds zeer aantrekkelijk vanuit zowel economisch als ecologisch oogpunt.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼