3 zaken die je moet doen als je aannemer failliet gaat

Van een slechte uitvoering tot het niet nakomen van deadlines, er zijn een aantal situaties die je liefst niet meemaakt tijdens werken. En één ervan is het faillissement van de aannemer. Wat zijn je rechten in zo’n geval en welke maatregelen moet je nemen?

Que faire si votre entrepreneur fait faillite
Mikael Blomkvist

Als je aannemer failliet gaat is het belangrijk dat je zelf dadelijk een aantal stappen onderneemt. Dit zijn ze:

Stop met betalen

Van zodra je verneemt dat je aannemer failliet is, is het belangrijk om geen facturen van hem meer te betalen. Daarvoor is er een dubbele reden.

Eerst en vooral mag je vanaf de datum van het faillissement enkel nog betalingen doen aan de curator. Een aannemer die failliet is, is zelf niet meer bevoegd om betalingen te ontvangen. Betaal je toch nog rechtstreeks aan je aannemer, dan bestaat de kans dat de curator zegt dat die betaling niet telt en dat je de rekening nog eens moet betalen. Dit zal zeker het geval zijn als je cash betalingen zou doen aan de aannemer zelf. Vraag dan ook vooraleer je tot betaling overgaat aan de curator op welk rekeningnummer je voortaan mag storten.

Bovendien is het belangrijk om na te kijken of je sowieso nog wel iets moet betalen. Het is perfect mogelijk dat de betalingen die je al deed de waarde van de werken die al gebeurden overstijgen. Wacht dan ook met betalen tot duidelijk is wat je al dan niet nog verschuldigd bent. Beslist de curator om de werf niet verder te zetten, dan is het belangrijk dat je gaat samen zitten met je architect en de curator. Probeer het daarbij eens te geraken over de ‘waarde’ van de werken die al werden uitgevoerd. Probeer ook een korting of schadevergoeding in mindering te brengen op de sommen die je nog moet betalen. Vraag ook een korting voor het verlies van je garantie.

Vraag duidelijkheid over de verderzetting van de werf

Tenzij je aannemingsovereenkomst expliciet bepaalt dat die bij een faillissement van je aannemer ontbonden wordt, doet het faillissement het contract met je aannemer niet automatisch eindigen. Het is dan de curator die beslist of de werf al dan niet wordt verder gezet. Contacteer de curator dan ook direct. Laat die je weten dat hij de aannemingsovereenkomst wil beëindigen, laat hem die beslissing dan ook op papier zetten. Eens je deze beslissing hebt, kan je met een andere aannemer in zee gaan. Voordien doe je dat maar beter niet. Je riskeert dan een schadevergoeding te moeten betalen wegens de verbreking van de eerste overeenkomst.

Als bouwheer wil je op dat vlak natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Krijg je die niet snel genoeg, dan kan je een aangetekende brief naar de curator sturen waarin je hem aanmaant om standpunt in te nemen of hij de aannemingsovereenkomst verder wil zetten. Antwoordt de curator hierop niet binnen de 15 dagen, dan wordt hij geacht van het contract af te zien.

Als de curator beslist om de werf niet verder te zetten kan je eventueel een schadevergoeding vragen van de failliete aannemer. Weet dat de kans klein is dat je deze gelden effectief zal krijgen. Je zal deze bedragen nu eenmaal moeten opnemen in de aangifte van schuldvordering die je doet.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼